A- A+
Νέοι τύποι ρυθμίσεων για οφειλές σε Δημόσιο και τράπεζες με τα δύο πρώτα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ
Μέτρα για την άμεση ανακούφιση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού, περιλαμβάνουν σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ» τα δύο πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, τα νομοσχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων στέγη για άπορες οικογένειες, παροχή δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης για ανέργους και 13ο μισθίο για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από τα 700 ευρώ.

Επιπλέον, για τις οφειλές προς το δημόσιο, προβλέπεται διακανονισμός σε 84 μηνιαίες δόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Επιπλέον, καταργούνται η προσωποκράτηση και η ενεργοποίηση της διαδικασίας του Αυτοφώρου για οφειλέτες του Δημοσίου.

Τέλος, θα απαγορεύεται η πώληση δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds.

Το πρώτο νομοσχέδιο

Το πρώτο νομοσχέδιο που έχει στα συρτάρια της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τιτλοφορείται «Μέτρα άμεσης αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης».

- Το πρώτο άρθρο του αφορά την πρόσβαση στις υπηρεσίες ηλεκτρικής ενέργειας των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

-Το δεύτερο άρθρο αφορά στην εξασφάλιση στέγης για άπορες οικογένειες στο πλαίσιο της κοινωνικής ανοχής.

- Την εξασφάλιση της πρόσβασης στο σύστημα υγείας προβλέπει το τρίτο άρθρο του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση.

Προβλέπει την παροχή δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης για ανέργους και συνδεδεμένα μέλη αλλά και ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ.

- Το τέταρτο άρθρο προβλέπει την εξασφάλιση άμεσων αναγκών επισιτισμού για απόρους.

- Επίσης το άρθρο 5 εξασφαλίζει την άμεση οικονομική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Χορηγεί 13ο μισθίο και για όσους λαμβάνουν συντάξεις κάτω από τα 700 ευρώ.

- Το επόμενο άρθρο προβλέπει τη δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για όσους είναι οικονομικά ευπαθείς και άνεργοι.

- Το άρθρο 7 καταργεί την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης

Το δεύτερο νομοσχέδιο

Το δεύτερο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τιτλοφορείται «Αμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αμεσα μέτρα για την άρση καταστολής της πραγματικής οικονομίας».

- Το πρώτο άρθρο αφορά τη ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων για το σύνολο των βεβαιωμένων, ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι την κατάθεση της πρότασης νόμου, κατόπιν αίτησης των οφειλών στις εφορίες.

Η ρύθμιση του συνολικού ποσού οφειλής γίνεται σε 84 μηνιαίες δόσεις και το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

- Αναστολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης προβλέπει το δεύτερο άρθρο.

- Σύμφωνα με το άρθρο 3, συστήνονται περιφερειακές επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών.

- Πρόβλεψη για τη ρύθμιση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το επόμενο άρθρο αφορά στο ποινικό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο και ουσιαστικά καταργεί τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

- Το έκτο άρθρο αφορά στις κατασχέσεις που γίνονται στα χέρια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

- Το τελευταίο αφορά τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων και απαγορεύει την πώληση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες σε ξένα funds.