A- A+
Καταθέσεις: Ως και 15 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσουν οι προεκλογικές διαρροές - Ανησυχία για τις 26/1
Με υψηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι διαρροές καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Οι τελευταίες εκτιμήσεις.

Κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος μιλώντας στο Moneyonline.gr εκτίμησε ότι με βάση την ημερήσια κίνηση των τελευταίων ημερών, οι εκροές από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τις εκλογές δεν αποκλείεται να φτάσουν στα 15 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο των 18 δισ. ευρώ που είχαν διαρρεύσει από το τραπεζικό σύστημα στα μέσα του 2012, μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, Μαΐου και Ιουνίου, ωστόσο είναι υψηλό, δεδομένου ότι κινείται στα επίπεδα του 8 - 9% επί του συνόλου των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Έτοιμος ο ELA

Οι τράπεζες θα καλύψουν μέρος των απωλειών με χρήση του έκτακτου μηχανισμού χρηματοδότησης (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά από την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Τετάρτη.

Οι τραπεζίτες δεν φοβούνται τόσο πολύ τι θα γίνει μέχρι τις εκλογές, αλλά μετά.

«Μέχρι την Παρασκευή αντέχουμε. Το θέμα είναι μην υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους μας και προκληθεί πανικός» σημείωνε τραπεζικός που έχει εικόνα της πορείας των καταθέσεων.

Πού πάνε τα λεφτά

Το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων που φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες τις τελευταίες ημέρες κατευθύνεται σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως διαχείρισης διαθεσίμων, ξένων επενδυτικών οίκων με έδρα το εξωτερικό.

Ένα μικρότερο ποσοστό κατευθύνεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό ή σε αγορές ομολόγων της Δυτικής Ευρώπης, κατά κύριο λόγο γερμανικά.

Αυξημένη είναι επίσης η κίνηση στα καταστήματα με τραπεζικές θυρίδες, ενώ μία μερίδα των καταθετών παίρνει σπίτι του ποσά της τάξης των 5.000 ή 10.000 ευρώ.