A- A+
Morgan Stanley: Έτοιμο για αναλήψεις καταθέσεων μετά τις εκλογές το 44% των Ελλήνων
Το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ανάληψη μεγάλου μέρος των καταθέσεών του από τις ελληνικές τράπεζες δηλώνει το 44% των συμμετεχόντων σε έρευνα.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα σε δείγμα 822 πελατών ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ποσοστό άνω του 50% των πελατών εκτιμά ότι θα διατηρήσει τις καταθέσεις στην τράπεζά του, ενώ το υπόλοιπο 44% εξετάζει το ενδεχόμενο μεγάλων εκροών το α' τρίμηνο.

Εκροές 15 δισ. ευρώ

Μέχρι στιγμής η πορεία των εκροών στις καταθέσεις δείχνει ότι δε θα ξεπεραστούν οι απώλειες της δεύτερης προεκλογικής περίοδου του 2012, όταν είχα κάνει «φτερά» 18 δισ. ευρώ περίπου.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το νούμερο αυτό θα προσεγγιστεί μέχρι την ερχόμεη Παρασκευή, με δεδομένους τους ρυθμούς των διαρροών, οι οποίες σε ορισμένες ημέρες έφτασαν ακόμη και στο 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, από τις αρχές Δεκεμβρίου έως και την τελευταία εργάσιμη πριν από τις εκλογές θα έχουν κάνει «φτερά» 15 δισ. ευρώ.

Η επόμενη ημέρα

Οι τραπεζίτες πάντως δεν ανησυχούν τόσο για τις αναλήψεις που θα πραγματοποιηθούν μέχρι την Παρασκευή, αλλά για το τι θα γίνει μετά την Κυριακή.

Όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, εάν η νέα κυβέρνηση δε δείξει ικανή να «κλείσει» μία συμφωνία με τους δανειστές, δεν αποκλείεται να προκληθεί πανικός στους καταθέτες.

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, οι εκροές καταθέσεων είναι ένα από τα μεγαλύτερα ρίσκα για τα ελληνικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζει ότι την περίοδο 2009 - 2012 είχε χαθεί το 33% των καταθέσεων, εκ των οποίων το 17% χάθηκε το 2012 λόγω της αυξημένης ανησυχίας για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.