A- A+
ΥΠΑΝ: Ποια στοιχεία πρέπει να αναφέρουν στα e-shops οι επιχειρήσεις - Οδηγός για online αγορές
Τι να προσέχουν όταν ψωνίζουν από e-shop συμβουλεύει τους καταναλωτές το υπουργείο Ανάπτυξης ώστε να μην πέσουν θύματα απάτης στις online αγορές.

Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή εξέδωσε οδηγίες για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, με αφορμή καταγγελίες περί εξαπάτησης και μη σεβασμού των δικαιωμάτων των καταναλωτών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Τα υποχρεωτικά στοιχεία

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, όπως διευκρινίζεται στις Οδηγίες, είναι απαραίτητο, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, να παρέχονται στους καταναλωτές οι εξής πληροφορίες:

• η ταυτότητα του προμηθευτή (π.χ. η εμπορική επωνυμία του)
• η ταχυδρομική διεύθυνση του προμηθευτή
• ο αριθμός τηλεφώνου/τηλεομοιοτυπίας καθώς και η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του προμηθευτή και κατά περίπτωση
• η γεωγραφική διεύθυνση και η ταυτότητα του προμηθευτή για λογαριασμό του οποίου ενεργεί.

Επισημαίνεται ότι ο προμηθευτής υποχρεούται να παρέχει, πριν την κατάρτιση σύμβασης από απόσταση, τις πληροφορίες που είναι κρίσιμες προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα στην υπαναχώρηση αλλά και τα δικαιώματα που απορρέουν από την εγγύηση.

Η έκδοση της Οδηγίας από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης κρίθηκε αναγκαία μετά από την αυτεπάγγελτη έρευνα που διενεργήθηκε και διαπίστωσε την ύπαρξη σοβαρών παραβάσεων σε ιστοσελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων με περιεχόμενο που προβάλλεται στην ελληνική γλώσσα.

Σε αυτές αναφέρεται είτε μόνο η ηλεκτρονική διεύθυνση είτε ο αριθμός τηλεφώνου της διαδικτυακής επιχείρησης, ενώ δεν υφίσταται ταχυδρομική διεύθυνση προμηθευτή εγκατεστημένου στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για όλες αυτές τις περιπτώσεις η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή έχει ενημερώσει την αρμόδια εισαγγελική αρχή και έχει ζητήσει τη συνδρομή της Δ/νσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό των παραβατών και τη λήψη σε βάρος τους των προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών μέτρων.