A- A+
Έτσι θα ρυθμίσουν τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο οι τράπεζες - Πώς θα μειωθεί η δόση
Νέα προϊόντα ρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν στα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, τα οποία επιβαρύνθηκαν μέσα σε λίγες ώρες έως και 30%, θα σχεδιάσουν οι τράπεζες.

Ήδη η Eurobank έχει ξεκινήσει την ενημέρωση των πελατών της για τη δυνατότητα να «παγώσουν» για ένα χρόνο τη μηνιαία δόση τους στα προ της ανατίμησης του φράγκου επίπεδα.

Μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να «ξεπαγώσει» την ισοτιμία ευρώ - φράγκου από τα επίπεδα του 1,20 στα οποία βρισκόταν από το 2011, προκάλεσε σημαντική επιβάρυνση για όσους πληρώνουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Μεταβολές - σοκ

Κι αυτό διότι η αποπληρωμή γίνεται σε φράγκο, που σημαίνει ότι πλέον χρειάζονται περισσότερα ευρώ για τη μηνιαία τους δόση. Επιπλέον, το κεφάλαιο που χρωστούν αυξάνεται ισόποσα του ποσοστού της ανατίμησης του φράγκου έναντι του ευρώ.

Την περασμένη Πέμπτη, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της τράπεζας της Ελβετίας, η ισοτιμία από 1,2 βρέθηκε ενδοσυνεδριακά έως και το 0,87, επιβαρύνοντας όσους αποπληρώνουν δάνειο σε φράγκο έως και κατά 27%.

Τελικώς η ισοτιμία ισορρόπησε στα επίπεδα του 1, περιορίζοντας τις απώλειες για τους δανειολήπτες.

Παράδειγμα

Εάν κάποιος χρωστά 120.000 ελβετικά φράγκα, η οφειλή του την περασμένη Τετάρτη ανερχόταν σε 100.000 ευρώ και την αμέσως επόμενη λόγω της ανατίμησης του φράγκου στα 1 ευρώ περίπου, έφτασε τις 121.000 ευρώ.

Ο δανειολήπτης του παραδείγματος είδε την οφειλή του στην τράπεζα να αυξάνεται σε ποσοστό άνω του 20% μέσα σε μία ημέρα!

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της δόσης θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα ποσοστιαία επίπεδα, λόγω της μείωσης των επιτοκίων libor που αποφάσισε η κεντρική τράπεζας της Ελβετίας.

Οι ρυθμίσεις των τραπεζών

Οι τραπεζικές διοικήσεις θα περιμένουν μερικές εβδομάδες για να δουν που θα «κάτσει» η ισοτιμία ευρώ - φράγκου πριν ξεκινήσουν μαζικά τις ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων.

Σε κάθε περίπτωση συνιστούν στους πελάτες τους να μην προχωρούν σε αυτή τη φάση στο «γύρισμα» των δανείων τους σε ευρώ, καθώς αν το πράξουν θα λογιστικοποιήσουν τη ζημιά, «κλειδώνοντας» την οφειλή τους σε ευρώ στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα.

Αυτό που σκέφτονται είναι να διαχωρίσουν από τη συνολική οφειλή το τμήμα εκείνο που αντιπροσωπεύει την ανατίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ.

Στην πράξη

Δηλαδή, εάν σε ένα δάνειο, το υπόλοιπο λόγω των συναλλαγματικών μεταβολών αυξήθηκε από τις 70.000 στις 100.000 ευρώ, ο δανειολήπτης θα πληρώνει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πχ. 5 ή 10 χρόνια, μηνιαία δόση μόνο για τις 70.000 ευρώ.

Οι υπόλοιπες 30.000 ευρώ θα «παγώσουν» και θα επιβαρύνονται με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο ή ακόμη και καθόλου, τα επόμενα χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται σημαντικά η δόση, ενώ υπάρχει η προοπτική ακόμη και να «σβηστεί» το επιπλέον χρέος εάν το ευρώ ανακάμψει έναντι του φράγκου τα επόμενα χρόνια.

Άλλωστε, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, τα στεγαστικά δάνεια είναι μακροπρόθεσμα προϊόντα και ο χρόνος μέχρι τη λήξη τους είναι επαρκής για να αλλάξουν οι συνθήκες στις αγορές.

Μετά από την περίοδο χάριτος που θα συμφωνηθεί, ο τρόπος αποπληρωμής του δανείου θα επανεξετάζεται.

Διαβάστε επίσης

* Νέο σοκ για όσους εξοφλούν στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο - Άλμα οφειλής 17% σε μία ημέρα