A- A+
Σταθερότητα στα προθεσμιακά επιτόκια παρά το προεκλογικό κλίμα - Τα σχέδια των τραπεζών
Ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία των εκροών καταθέσεων είναι οι τραπεζίτες, η οποία τους επιτρέπει να διατηρούν τα επιτόκια στα ίδια επίπεδα.

Μπορεί τα σχέδια του περασμένου Δεκεμβρίου για μία ακόμη μείωση των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας από ορισμένες τράπεζες να ναυάγησαν μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ωστόσο οι διοικήσεις τους δηλώνουν ικανοποιημένες για την κίνηση στο γκισέ τις τελευταίες εβδομάδες.

Παρά τη διαρροή καταθέσεων που έχει σημειωθεί, ακόμη κινείται σε ελεγχόμενα επίπεδα, γεγονός που έχει επιτρέψει τη διατήρηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις στα ιστορικά χαμηλά που διαμορφώθηκαν μετά τις τελευταίες μειώσεις τον περασμένο Νοέμβριο.

Πού παίζουν τα επιτόκια

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως 1 έτος το Νοέμβριο διαμορφώθηκε σε 1,88% από 1,94% ένα μήνα νωρίτερα.

Αντίστοιχα, το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας διάρκειας από 13 έως 24 μήνες παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 1,78% (Οκτώρβιος 2014: 1,77%), κυρίως λόγω της «εξαφάνισης» των μεσοπρόθεσμων προϊόντων.

Τα επιτόκια έχουν μείνει ανέγγιχτα από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, κινούμενα ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης μεταξύ 1,4% και 1,8%.

Και ...πού θα πάνε

Η εξέλιξή τους πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζήτηση για μετρητά. Από τη στιγμή που δεν έχουν εκδηλωθεί μαζικές αναλήψεις, δεν έχει καταστεί αναγκαία ακόμη μία προς τα πάνω αναπροσαρμογή των επιτοκίων.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, μία αύξηση της τάξης των 20 ή 30 μονάδων βάσης δεν πρόκειται να πείσει ένα φοβισμένο καταθέτη να αφήσει τα λεφτά του στην τράπεζα.

«Οπότε περιμένουμε, μένουμε με αυτά τα επιτόκια και μετά τις εκλογές θα προχωρήσουμε σε προσαρμογές ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί στην αγορά» σημειώνει τραπεζική πηγή.

Πάντως, αν ομαλοποιηθούν τα πράγματα, στόχος είναι η μέση απόδοση να πέσει στα επίπεδα του 1,50% μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Σύγκριση επιτοκίων με το εργαλείο αναζήτησης προϊόντων του Moneyonline.gr