A- A+
Dow Jones: Τράπεζες στην Ευρώπη «τεστάρουν» τα συστήματά τους για το ενδεχόμενο Grexit
Τα συστήματά τους για το ενδεχόμενο ενός Grexit δοκιμάζουν τράπεζες και άλλα οικονομικά ιδρύματα στην Ευρώπη, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Dow Jones Newswires.

Όπως αναμετταδίδει το capital.gr, ανάμεσα στις εταιρείες που προβαίνουν σε «ασκήσεις» εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι οι Citigroup, Goldman Sachs και ICAP, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα σχέδια τους περιλαμβάνουν εξονυχιστικούς ελέγχους σε αντισυμβαλλόμενα μέλη τα οποία θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το Grexit, εξετάζοντας την πιστωτική τους έκθεση και τεστάροντας διασυνοριακούς τρόπους χρηματοδότησης στις κατά τόπους επιχειρήσεις τους.

Άλλες εταιρίες προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο στο σύστημα πληρωμών και διεξάγουν δοκιμές σε πλατφόρμες αλλαγής συναλλάγματος, για να δουν πως θα ανταποκριθούν στην πιθανότητα της εισαγωγής ενός νέου, Ελληνικού νομίσματος σε αυτές.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτές οι κινήσεις γίνονται την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση συνεργασίας έχει οριοθετήσει την εκλογική αναμέτρηση ως ένα ντε φάκτο δημοψήφισμα, για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, διατρανώνοντας ότι οι αντί-υφεσιακές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσουν σε ρήξη με τους εταίρους της χώρας στην ευρωζώνη.

Παρόλα αυτά, αναφέρει το δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δηλώσει στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θέλει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, την ώρα που και οι περισσότεροι έλληνες ψηφοφόροι θέλουν να παραμείνουν στην νομισματική ένωση, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Οι πιθανότητες Grexit

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών, οι πιθανότητες για ένα Grexit είναι πολύ χαμηλές.

Οι οικονομολόγοι της Commerzbank δίνουν ένα ποσοστό της τάξης του 25%, για μια πιθανή ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη.

«Ελπίζουμε το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο», δηλώνει ο Frederic Ponzo της συμβουλευτικής εταιρίας Grey Spark.

«Οι εταιρίες χρηματοπιστωτικών, συχνά δοκιμάζουν τα συστήματα τους για ανάλογα γεγονότα, όπως για παράδειγμα μια ραγδαία αλλαγής τις τιμές του πετρελαίου ή όπως με το πρόσφατο δημοψήφισμα στη Σκοτία», συμπλήρωσε.

Tα σχέδια του 2012

Κάποιες τράπεζες επαναφέρουν στο προσκήνιο σχέδια που είχαν καταρτιστεί προ διετίας, όταν η διάσπαση της ευρωζώνης ήταν ένα επίκαιρο θέμα.

Κατά τα έτη 2011 και 2012, τράπεζες, χρηματιστές και εταιρίες με σημαντική έκθεση σε Ελληνικά κεφάλαια εφήρμοσαν σχέδια για να ελαχιστοποιήσουν τα ενδεχόμενα από μια πιθανή διάσπαση στην ζώνη του ευρώ.

Στα τέλη του 2011, ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ICAP, David Rutter, δήλωσε ότι η εταιρία του είχε τεστάρει την πλατφόρμα της ισοτιμιών συναλλάγματος, με όλα τα νομίσματα που θα προέκυπταν σε ενδεχόμενη ολοκληρωτική διάσπαση της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, παρόμοια τεστ έχουν διεξαχθεί από χρηματιστηριακές εταιρείες, εντός του μηνός που διανύουμε.

Η επαναφορά της δραχμής

Αλλά και ευρωπαϊκές τράπεζες προβαίνουν σε παρόμοιες δοκιμές, για να εξασφαλίσουν ότι θα είναι ικανές να διαχειριστούν το θέμα των νέων νομισμάτων, δήλωσαν έτερες πηγές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συναλλάγματος μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, η επαναφορά τη δραχμής στο σύστημα συναλλάγματος δεν θα είναι κάτι το δύσκολο, αλλά μια μεγαλύτερη διάσπαση στην ευρωζώνη θα αποτελούσε πρόκληση.

«Η Ιταλία θα μπορούσε να ακολουθήσει την Ελλάδα στην έξοδο, αν αυτή αποδειχθεί επιτυχής, σε περίπτωση που θα παρέχει κάποια ανακούφιση στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα», συνέχισε ο τραπεζίτης, του οποίου τα στοιχεία δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.