A- A+
Με μειωμένα επιτόκια δόθηκαν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια το Νοέμβριο
Μείωση παρουσίασε το επιτόκιο των νέων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν το Νοέμβριο από τις ελληνικές τράπεζες. Τι δείχνουν τα στατιστικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του περιθωρίου επιτοκίου στην Ελλάδα κατά 19 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα, στις 3,94 εκατοστιαίες μονάδες.

Τα επιτόκια στα νέα δάνεια

Αναλυτικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 23 μονάδες βάσης στο 5,13%.

Ειδικότερα:

  • Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,76%.
  • Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε αμετάβλητο στο 14,48%.
  • Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος μειώθηκε κατά 43 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,79%.
  • Τα μέσα επιτόκια των επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα και διαμορφώθηκαν στο 6,56% και 8,24% αντίστοιχα.
  • Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στο 6,01%, για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,22% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 44 μονάδες βάσης στο 5,19%.

Υφιστάμενα υπόλοιπα

Το Νοέμβριο του 2014, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο που εφαρμόζεται στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων μειώθηκε, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο.

Το περιθώριο επιτοκίου αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στις 3,89 εκατοστιαίες μονάδες.

Αναλυτικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,38%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 5,27%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,18%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε επίσης κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,04%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,85%, το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,36%, ενώ το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρουσίασε άνοδο κατά 21 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,55%.