A- A+
Πόσοι ξένοι αγόρασαν σπίτια στην Ελλάδα το 2014 - Από που προέρχεται η ζήτηση
Αγορές ακινήτων ύψους 65 εκατ. ευρώ έγιναν από ξένους από τον Απρίλιο του 2013, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο επενδυτικός νόμος 4146/2013.

Ο νόμος αποσκοπούσε στην τόνωση της εγχώριας κτηματαγοράς και έως σήμερα έχει αξιοποιηθεί από 420 ιδιοκτήτες συνολικά, οι οποίοι αγόρασαν (και εξόφλησαν πλήρως κατά την υπογραφή της σύνταξης του συμβολαίου) ακίνητα ύψους μεγαλύτερου των 250 χιλ. ευρώ.

Σε αυτούς δόθηκε και άδεια παραμονής στους ίδιους και σε 371 μέλη των οικογενειών τους. Πρόκειται επί τω πλείστων για Ρώσους (164 ιδιοκτήτες και 142 μέλη οικογενείας) και Κινέζους (138 ιδιοκτήτες και 111 μέλη οικογενείας) αγοραστές.

Οι υπόλοιποι προέρχονται από χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ουκρανία και ο Λίβανος ενώ υπάρχουν 223 αιτήσεις σε εκκρεμότητα.

Οι δυσλειτουργίες

Σημειώνεται ότι οι αγοραπωλησίες θα ήταν ακόμη περισσότερες αν δεν είχαν διακοπεί κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2014 καθώς δεν συντάσσονταν συμβόλαια λόγω αδυναμίας υπολογισμού του φόρου υπεραξίας.

Συνολικά, το μέτρο φέρεται να αποδίδει αλλά υπάρχουν περιθώρια προσέλκυσης ακόμη περισσοτέρων επενδυτών για αυτό και τον Οκτώβριο και Νοέμβριο η Enterprise Greece παρουσίασε το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που αγοράζουν ακίνητα στην Κίνα ενώ παράλληλα προωθούνται βελτιώσεις.

Ειδικά οι Κινέζοι δείχνουν ενδιαφέρον για τέτοιου είδους επενδύσεις καθώς στην Πορτογαλία και μόνον, έχουν δοθεί 1.100 άδειες παραμονής σε Κινέζους (σε σύνολο 1.560 αδειών) παρότι απαιτείται αγορά ακινήτου αξίας τουλάχιστον € 500 χιλ. ή μεταφορά κεφαλαίων ύψους € 1 εκατ. ή δημιουργία 10 θέσεων εργασίας.