A- A+
Πλαφόν στις προμήθειες των καρτών θέτει η ΕΕ - Σε βάρος των καταναλωτών λένε Mastercard - Visa
Νομοθέτημα με στόχο να τεθεί πλαφόν στις τραπεζικές χρεώσεις για συναλλαγές πιστωτικών και χρεωστικών καρτών προωθεί η ΕΕ σύμφωνα με τους Financial Times.

Έπειτα από συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταρτίστηκε σχέδιο για την εισαγωγή ανώτατων αμοιβών για τις συναλλαγές με κάρτες, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει μείωση κερδών εκατομμυρίων ευρώ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ανώτατο όριο χρεώσεων θα τεθεί στο 0,2% για τις χρεωστικές και 0,3% για τις πιστωτικές κάρτες.

Οι επιπτώσεις

Ο αντίκτυπος του συγκεκριμένου μέτρου θα είναι ιδιαίτερα ισχυρός σε αγορές όπως η Γερμανία όπου η μέση χρέωση ανά συναλλαγή με πιστωτική κάρτα ανέρχεται στο 1,8% και η Πολωνία, όπου φτάνει το 1,6%.

Πάντως οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θεωρούν ότι το μέτρο αυτό εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει τελικά σε επιβάρυνση των καταναλωτών και στη μείωση των σημείων αποδοχής καρτών.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το κόστος συντήρησης και διάθεσης ενός τερματικού αποδοχής καρτών είναι πολύ υψηλό για να καλυφθεί με τόσο χαμηλές προμήθειες.

Ως εκ τούτου θεωρούν ότι θα υπάρξει μείωση του αριθμού των τερματικών και ενδεχομένως χρέωσή τους από τις τράπεζες, η οποία θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές από τις επιχειρήσεις.