A- A+
ΙΧ: Η διαδικασία για την κατάθεση των πινακίδων - Τί γλυτώνουν οι ιδιοκτήτες
Συνεχίζεται και φέτος το κύμα κατάθεσης πινακίδων από τους ιδιοκτήτες ΙΧ στις εφορίες, προκειμένου να γλυτώσουν από τις επιβαρύνσεις. Ποια είναι η διαδικασία.

Με την κατάθεση των πινακίδων οι ιδιοκτήτες των οχημάτων γλυτώνουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, το φόρο πολυτελείας και τα τεκμήρια.


Η διαδικασία

Για να υπάρξει η απαλλαγή, θα πρέπει να κατατεθούν οι πινακίδες κυκλοφορίας -στις κατά τόπους εφορίες- μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2014, και να προσκομίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  • Άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου,
  • Πινακίδες κυκλοφορίας,
  • Αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ,
  • Αντίγραφο του εντύπου Ε9 ώστε να αποδεικνύεται πως υπάρχει θέση στάθμευσης,
  • Αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2014.

Επιπλέον, στην αρμόδια ΔΟΥ θα ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράφουν τα: επώνυμο ή επωνυμία, όνομα, όνομα πατρός, επάγγελμα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ), τόπος ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας και λόγοι που προκάλεσαν την ακινησία.

Τέλη ΙΧ με το μήνα

Για να δελεάσει τους ιδιοκτήτες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και το 2015 το μέτρο της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με το μήνα.

Η δυνατότητα αυτή είχε δοθεί τον περασμένο Απρίλιο και αφορούσε τη φετινή χρονιά.

Ειδικότερα, όταν γίνει άρση της ακινησίας ενός οχήματος εντός του 2014 και μόνον, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα καταβάλει τα υπολειπόμενα τέλη κυκλοφορίας από το μήνα της άρσης και μέχρι τέλος του έτους.