A- A+
Πώς φουσκώνει από το 2015 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων - Τι χρίζει προσοχής
Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων επέρχονται από την ερχόμενη χρονιά. Ποιες περιπτώσεις κρύβουν επιβάρυνση.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής», η εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα απαντά σε πλήθος περιπτώσεων και ειδικών συνθηκών.

Επιπλέον, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι αν κάποιος πουλήσει μέσα σε μία 2ετία τρία ακίνητα, θα φορολογηθεί για την υπεραξία των ακινήτων ως ελεύθερος επαγγελματίας με 26% συν προκαταβολή φόρου 55% και όχι με 15% όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Τα οικόπεδα

Επίσης, σε περίπτωση πώλησης οικοπέδου ή αγροτεμαχίου το οποίο εντάχθηκε στα όρια οικισμού αρκετό διάστημα μετά την απόκτησή του, ως χρόνος κτήσης θεωρείται ο χρόνος ένταξης του ακινήτου στα όρια του οικισμού.

Ακόμη, σε περίπτωση πολεοδομικής τακτοποίησης αυθαιρέτου, εάν έχει κτιστεί έως 31/12/1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική.

Σε περίπτωση απόκτησης ακάλυπτου οικοπέδου - αγροτεμαχίου και εν συνεχεία ανέγερσης επ' αυτού κτίσματος χωρίς οικοδομική άδεια ανέγερσης, σε περίπτωση τακτοποίησης αυτού ως εξ ολοκλήρου αυθαιρέτου, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου - αγροτεμαχίου (ανεξαρτήτως χρόνου απόκτησης αυτού) προσαυξημένη με συντελεστή 20%.

Ειδική περίπτωση

Ακόμη και αν το οικόπεδο - αγροτεμάχιο αποκτήθηκε πριν από το 1995, εφόσον ανεγέρθηκε επ' αυτού κτίσμα εξ ολοκλήρου αυθαίρετο το οποίο τακτοποιήθηκε πολεοδομικά και στη συνέχεια πωλείται, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η τιμή κτήσης του ακάλυπτου οικοπέδου - αγροτεμαχίου προσαυξημένη με συντελεστή 20%.

Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση που μεσολάβησε διοικητική πράξη προσδιορισμού των ορίων οικισμού και το κτηθέν αγροτεμάχιο εντάχθηκε εντός οικισμού.

Ωστόσο, επί πολεοδομικής τακτοποίησης εξ ολοκλήρου αυθαίρετης κατασκευής, εάν ο χρόνος ανέγερσης, που πιστοποιείται από τον μηχανικό στην αίτηση τακτοποίησης, λάβει χώρα μέχρι και τις 31/12/1994, η υπεραξία θεωρείται μηδενική.

Ημιτελή κτίσματα

Αξίζει να τονιστεί ότι δεν επηρεάζει την υπεραξία του ακινήτου η αλλαγή χρήσης (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματική στέγη), ενώ η διόρθωση συμβολαίου δεν επιβαρύνεται με φόρο υπεραξίας.

Τέλος, σε περίπτωση απόκτησης ημιτελούς κτίσματος (μετά την 1/1/1995) και πώλησης αυτού στη συνέχεια, ύστερα από ανέγερση, ως ημιτελούς σε οποιοδήποτε στάδιο κατασκευής προ της αποπεράτωσής του, τότε η τιμή κτήσης υπολογίζεται με βάση την αξία στην οποία αυτό είχε αποκτηθεί.

Αντίθετα, εάν πωληθεί ως αποπερατωμένο, η τιμή κτήσης θα προσδιοριστεί με πολλαπλασιασμό της τιμής μεταβίβασης του ακινήτου επί τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών του έτους κτήσης διά του Δείκτη Τιμών Κατοικιών του αμέσως προηγούμενου της μεταβίβασης έτους.

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, ως χρόνος κτήσης θεωρείται εκείνος της απόκτησης, ενώ είναι αδιάφορος ο χρόνος έκδοσης της οικοδομικής άδειας.