A- A+
Goldman Sachs: Πώς η ΕΚΤ μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ...Κύπρο
Με διακοπή χρηματοδότησης από την ΕΚΤ κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την Goldman Sachs, εφόσον υπάρχει σύγκρουση της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, τα ενδεχόμενα είναι δύο: Αν η κυβέρνηση βρει τους 180 βουλευτές, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και η συμφωνία ίσως επιτευχθεί.

Τα ρίσκα θα περιοριστούν και το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει ράλι για τα ελληνικά assets.

Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, θα γίνουν εκλογές και οι πιέσεις-αβεβαιότητα στις αγορές θα συνεχιστούν.

Το ρίσκο

Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να κατανοηθεί ότι οι πιέσεις στις αγορές δεν συνδέονται με τη δημοκρατική διαδικασία, σημειώνει η Goldman Sachs, ή με την πιθανή αλλαγή κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι αυτή που θα ακολουθήσει.

Συνδέονται με το ρίσκο να υπάρξει ασυνέχεια πολιτικής και σοβαρή σύγκρουση της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές.

Η Goldman Sachs υποστηρίζει πως τα περιθώρια για σημαντική οπισθοχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί είναι πολύ περιορισμένα. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης της χώρας από τους δανειστές.

Η σύγκρουση με την Ευρώπη

Σε περίπτωση σύγκρουσης με τους πιστωτές, πιθανή διακοπή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση ανάλογη με αυτήν της Κύπρου, τονίζει η Goldman Sachs.

Και προσθέτει πως σε αυτό το σημείο οι φόβοι για πιθανή έξοδο από το ευρώ θα κορυφωθούν.

Για την Goldman Sachs ακόμα και σε αυτό το ενδεχόμενο είναι απίθανο να επηρεαστούν τόσο το ευρώ όσο και τα ομόλογα χωρών της περιφέρειας αλλά και οι διεθνείς αγορές.

Εκτιμά ότι θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τις χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης, ενώ η ΕΚΤ ίσως ενεργοποιήσει αγορές κρατικών τίτλων.

Σύμφωνα μάλιστα με τον οίκο, δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει ούτε τη στρατηγική της αναφορικά με το QE.

Υπάρχει βέβαια το ρίσκο ευρύτερης μετάδοσης αν τεθεί εκ νέου σε αμφισβήτηση η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, καταλήγει η Goldman Sachs.

Παρ' όλα αυτά θεωρεί ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να συμβεί αυτό δεδομένου ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του ευρώ και όλα τα μεγάλα κόμματα εκφράζουν τη θέση ότι αυτό είναι ανεπιθύμητο.