A- A+
Ήρεμα τα πράγματα στα τραπεζικά γκισέ - Τι ρωτούν οι καταθέτες
Δεν καταγράφηκε κάποια μη φυσιολογική για τα δεδομένα της εποχής κίνηση στα καταστήματα των τραπεζών από καταθέτες μετά την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση στα υποκαταστήματα των τραπεζών δεν εμπνέει προς το παρόν κάποια ανησυχία.

Ωστόσο, το αποταμιευτικό κοινό φαίνεται πως βρίσκεται σε εγρήγορση, λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργείται από το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, τη στιγμή που η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι ανοιχτή.

Οι ερωτήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αρχίσει να πέφτουν τα πρώτα τηλεφωνήματα, αλλά και οι επί τόπου επισκέψεις κυρίως από καταθέτες που διατηρούν προθεσμιακές καταθέσεις.

Οι ερωτήσεις που διατυπώνουν σχετίζονται με το χρόνο λήξης των προϊόντων τους, αλλά και το κόστος πρόωρης εξόφλησης.

Ο λόγος προφανής. Θέλουν να είναι έτοιμοι για ...αναλήψεις σε περίπτωση που τα πράγματα για τη χώρα δεν εξελιχθούν ομαλά.

Εξάλλου, ένα ποσοστό καταθετών, περίπου 1 στους 10, δεν προχωρά σε ανανέωση των χρημάτων του, αλλά προτιμά να τα έχει σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης δια παν ενδεχομένο.

Από τους υπόλοιπους που επιλέγουν να ξαναδεσμεύσουν τα χρήματά τους σε προθεσμιακή, υπάρχει σαφής προτίμηση σε προϊόντα με λήξη έως και 1 τρίμηνο έναντι 6μηνων προγραμμάτων που επιλέγονταν κατά κόρον το τελευταίο διάστημα.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλήψεις μετρητών είναι οριακά αυξημένες, στα ...όρια του στατιστικού λάθους.

To Grexit

Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι, τον τόνο αναμένεται να δώσουν κυρίως τα ξένα ΜΜΕ.

«Όσο πιο πολύ παίζουν σενάρια χρεοκοπίας ή και εξόδου από το ευρώ, τόσο θα επιδεινώνεται η κατάσταση» τονίζουν τραπεζικά στελέχη.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των Financial Times νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το οποίο προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που ο υποψήφιος Πρόεδρος δεν εκλεγεί και η Ελλάδα οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές, δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν οι φόβοι επενδυτών και να ξεσπάσει μια νέα κρίση στην ευρωζώνη.

Μάλιστα η εφημερίδα συνδέει τους φόβους των επενδυτών με την περίπτωση που αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, οι θέσεις του οποίου για την οικονομία, όπως αναφέρει, τον φέρνουν σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση των δανειστών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Διαβάστε επίσης

* Έρχονται ημέρες φωτιά για καταθέσεις – Τι φοβούνται οι τραπεζίτες