A- A+
Έρχονται ημέρες φωτιά για καταθέσεις – Τι φοβούνται οι τραπεζίτες
Δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγες ώρες για να …αναστατωθεί ξανά το αποταμιευτικό κοινό από τις πολιτικές εξελίξεις. Ο φόβος των διαρροών.

Την Τρίτη, μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, υπήρξε στα μεγάλα αστικά κέντρα κινητικότητα στα τραπεζικά καταστήματα.

Ερωτήσεις πριν τις αναλήψεις

Χωρίς να καταγραφεί κάποια αξιοσημείωτη κίνηση, αρκετοί καταθέτες, κυρίως με ενεργές προθεσμιακές καταθέσεις, ρωτούσαν για το χρόνο λήξης τους και το κόστος πρόωρης εξόφλησής τους.

Ο λόγος προφανής… Σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, η πολιτική αβεβαιότητα θα επηρεάσει και σε κάθε περίπτωση θα καθυστερήσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο φόβος λοιπόν η χώρα να βρεθεί για μία ακόμη φορά στον …αέρα, χωρίς πρόγραμμα οικονομικής στήριξης από τους Ευρωπαίους και με δεδομένο ότι οι αγορές είναι ουσιαστικά κλειστές, οι καταθέτες προετοιμάζονται για τα …χειρότερα.

Εμβάσματα και θυρίδες

Τραπεζικά στελέχη αναμένουν ότι θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων το αμέσως επόμενο διάστημα, κυρίως από καταθέτες που συνηθίζουν όταν «στραβώνει» λίγο το κλίμα να στέλνουν εμβάσματα σε λογαριασμούς τους στο εξωτερικό ή …αποθηκεύουν μετρητά σε θυρίδες.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι εάν το κλίμα δε γίνει τρομοκρατικό, οι διαρροές δε θα ξεπεράσουν τα 2 – 3 δισ. ευρώ.

Εάν όμως τα πράγματα ζορίσουν, θεωρούν ότι στο χειρότερο σενάριο οι καταθέσεις θα πέσουν στα επίπεδα των 150 – 155 δισ. ευρώ από 164 δισ. ευρώ σήμερα.

Διότι εάν οι εκροές είναι περισσότερες, θα χρειαστούν έκτακτα μέτρα, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, για να αποτραπεί το μπλακ άουτ.