A- A+
Αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ σε κενά διαμερίσματα - Γιατί δεν πήραν το -20% οι ιδιοκτήτες τους
Περιθώριο έως τις 19 Δεκεμβρίου για τη διόρθωση των δηλώσεων Ε9 έχουν οι ιδιοκτήτες κενών διαμερισμάτων που δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής την έκπτωση 20% που δικαιούνται.

Το θέμα έχει απασχολήσει τις τελευταίες ημέρες τον οικονομικό τύπο, καθώς πολλοί φορολογούμενοι που δικαιούνταν την έκπτωση δεν την έχουν ακόμη λάβει στα εκκαθαριστικά του φόρου.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει πως το πρόβλημα οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μη ορθή συμπλήρωση είτε της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) είτε της αναλυτικής κατάστασης μισθωμάτων (έντυπο Ε2).

Δηλαδή είτε στη μη ορθή καταχώρηση του αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είτε στη μη δήλωση του ακινήτου ως κενού.

Η διόρθωση

Για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα έχει εκδοθεί η εγκύκλιος 1232/2014, με την οποία καθορίζεται η διαδικασία.

Σύμφωνα με αυτή, μετά την ολοκλήρωση των δύο κεντρικών εκκαθαρίσεων του ΕΝΦΙΑ (τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο), στις περιπτώσεις στις οποίες δεν έχει χορηγηθεί μείωση, ενώ ο φορολογούμενος τη δικαιούται, η μείωση θα χορηγείται από τις ΔΟΥ.

Η διαδικασία της νέας εκκαθάρισης θα καθορισθεί με νεότερη απόφαση και θα περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις, στις οποίες δεν ήταν δυνατή η ηλεκτρονική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογούμενοι καλούνται να ελέγξουν την ορθή συμπλήρωση των δηλώσεών τους και να τις συμπληρώσουν ή να τις διορθώσουν μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου.

Οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκπτωσης είναι τα ακίνητα να έχουν παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2013) κενά και να μην έχουν ηλεκτροδοτηθεί καθόλου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο προκύπτων φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) μειώνεται κατά 20%. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι όσα ακίνητα ηλεκτροδοτήθηκαν έστω και για μία ημέρα δε δικαιούνται της έκπτωσης.

Εξάλλου, στη νομοθεσία διευκρινίζεται ότι η διάταξη αυτή αφορά αποκλειστικά τα κτίσματα τα οποία έχουν αποπερατωθεί και ηλεκτροδοτηθεί, πλην, όμως, καθ’ όλο το έτος 2013, παρέμειναν κενά και δεν ηλεκτροδοτήθηκαν.

Δηλαδή ακίνητα που ποτέ δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί στο παρελθόν, πχ. νεόδμητα που έμειναν απούλητα, δεν δικαιούνται έκπτωσης.