A- A+
WSJ: Το δράμα μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία για την Ελλάδα - Τι λέει για Τσίπρα
Το τελευταίο δράμα της Ελλάδας έχει τη δυναμική να μετατραπεί σε τραγωδία, προειδοποιεί ο αρθρογράφος της The Wall Street Journal, Simon Nixon.

Σύμφωνα με τον ίδιο,, πριν από έξι μήνες, η χώρα φαινόταν ότι είχε περάσει τα χειρότερα και υπήρχε ευρεία αισιοδοξία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και των αγορών ότι οι μεταρρυθμίσεις είχαν θέσει τις βάσεις για μιας ανάκαμψη που θα προέρχεται από τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Τότε, αναφέρει ο αρθρογράφος, οι ξένοι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στην πρώτη έκδοση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας από την έναρξη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης και είχαν διοχετεύσει νέα κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα.

Επιπλέον, τονίζει πως το για καιρό στάσιμο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προσέλκυε σοβαρές εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από εταιρείες και hedge funds παγκοσμίως.

Το πισωγύρισμα

«Η διάθεση σήμερα είναι μάλλον διαφορετική» αναφέρει ο Nixon και προσθέτει ότι «αν μη τι άλλο, η οικονομία έχει υπεραποδώσει των εκτιμήσεων, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 0,7% σε ετήσια βάση στο γ΄ τρίμηνο, που είναι το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης μεταξύ της ευρωζώνης, ενισχυμένη από τον τουρισμό».

Και συμπληρώνει πως για το επόμενο έτος, η Αθήνα αναμένει ανάπτυξη κοντά στο 3%. Η ανεργία επιτέλους υποχωρεί και η χώρα εμφάνισε πλεόνασμα».

Ωστόσο, τονίζει η The Wall Street Journal, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται με 7,12%, χαμηλότερα μεν από το πρόσφατο υψηλό του 8,8% αλλά και πάλι μακριά από το χαμηλό του καλοκαιριού, στο 5,5%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει υποχωρήσει 12,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι ελληνικές τράπεζες βίωσαν μια ανησυχητική εκροή καταθέσεων το Νοέμβριο και οι επιχειρήσεις λιανικής ανακοίνωσαν ότι οι πωλήσεις τους υποχώρησαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πολιτική αβεβαιότητα

«Αυτή η κατήφεια αντανακλά πολιτική αβεβαιότητα. Τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες πολιτικοί και η τρόικα, κατάφεραν να θέσουν υπό αμφισβήτηση ό,τι πρόοδο πέτυχε η Ελλάδα. Η χώρα τώρα στέκεται στην κόψη του ξυραφιού», επισημαίνεται το άρθρο.

Επιπλέον, αναφέρεται πως είναι ακόμη πιθανό οι αποφάσεις στις επόμενες εβδομάδες να επιστρέψουν την Ελλάδα στο σταθερό μονοπάτι στο οποίο βρισκόταν πριν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την πρωτιά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Αλλά η πιθανότητα αυτή περιορίζεται μέρα με την ημέρα.

«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Τρόμαξε τις αγορές με την μετατροπή της διαδικασίας εκλογής ΠτΔ σε ψήφο εμπιστοσύνης που ελπίζει ότι θα καταλήξει σε πρόωρες εκλογές και με τον ίδιο στο πρωθυπουργικό γραφείο», αναφέρει η Wall Street Journal.