A- A+
Νέες μειώσεις στα προθεσμιακά επιτόκια μέσα στο Δεκέμβριο - Τι φοβούνται οι τράπεζες
Ακόμα ένα κύκλο περικοπών στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων προγραμματίζουν οι τράπεζες μέχρι και το τέλος του 2014, σε συνέχεια των μειώσεων του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα προχωρήσουν σε μειώσεις στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας της τάξης των 10 - 15 μονάδων βάσης.

Θα πρόκειται για την 4η περικοπή των αποδόσεων από τις αρχές του φθινοπώρου, με στόχο τη μείωση του κόστους άντλησης ρευστότητας από τους καταθέτες.

Ιστορικό χαμηλό

Τα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας στην Ελλάδα έχουν πλέον διαμορφωθεί σε ιστορικό χαμηλό, κυμαινόμενα στις μεγάλες τράπεζες μεταξύ 1,60% και 1,85%, ανάλογα με το ποσό της κατάθεσης και για διάρκεια έως και 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 1,94%, σημειώνοντας μηνιαία πτώση 14 μονάδων βάσης.

Είναι η πρώτη φορά από το 2002 που το επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Το δεύτερο ιστορικό χαμηλό ήταν το Νοέμβριο του 2009, όταν το μέσο επιτόκιο είχε υποχωρήσει στο 2,01%.

Στις καταθέσεις με διάρκειας από 13 μήνες έως και 2 έτη η απόδοση είναι ακόμη πιο χαμηλή, πέφτοντας τον Οκτώβριο στο 1,77% από 1,90% ένα μήνα νωρίτερα.

Ο φόβος για εκροές

Σημειώνεται πάντως ότι οι παραπάνω κινήσεις υλοποιήθηκαν σε ένα περιβάλλον αύξησης των υπολοίπων των καταθέσεων και μετά από δύο επιτυχημένους γύρους ανακεφαλαιοποίησης.

Για να συνεχίσουν τα επιτόκια να βρίσκονται σε αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να βοηθήσει και η πολιτική κατάσταση.

Η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα μέχρι στιγμής προβληματίζει τους τραπεζίτες, οι οποίοι φοβούνται ότι σε περίπτωση που υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα θα καταγραφούν εκροές.

Αν και δεν μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος των διαρροών, θεωρούν βέβαιο πως ένα κλίμα αστάθειας θα ανέτρεπε την πορεία εξομάλυνσης στην οποία έχουν εισέλθει οι τράπεζες, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση στα επιτόκια προθεσμίας.

Σύγκριση επιτοκίων

Για να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας χρησιμοποιήστε το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr