A- A+
Ποια επιτόκια αυξήθηκαν στα δάνεια τον Οκτώβριο - Μείωση στα νέα στεγαστικά
Μικτές τάσεις εμφάνισαν τα επιτόκια των δανείων στην εγχώρια αγορά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,36%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μέσου επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων για ποσά μεγαλύτερα του 1 εκατ. ευρώ.

Καταναλωτικά - στεγαστικά

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,48%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,22%.

Στον αντίποδα όμως το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,98%.

Επιχειρηματική πίστη

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια υποχώρησε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,58%.

Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 8,25%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 6,01%, για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 5,30% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 51 μονάδες βάσης στο 5,63%.