A- A+
Προθεσμιακές: Έσπασε κι επισήμως το φράγμα του 2% - Ιστορικό χαμηλό μετά την είσοδο στο ευρώ
Κάτω από το 2% για πρώτη φορά μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη υποχώρησε το μέσο επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 1,94%, σημειώνοντας μηνιαία πτώση 14 μονάδων βάσης.

Τα επιτόκια έχουν πέσει κάτω από το 2% από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο η αλλαγή αυτή δεν πρόλαβε να περάσει στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νέων προθεσμιακών συνάφθηκε πριν από το συγκεκριμένο κύκλο περικοπών.

Η ιστορία

Είναι η πρώτη φορά από το 2002 που το επιτόκιο των λογαριασμών προθεσμίας πέφτει σε αυτό το επίπεδο.

Το δεύτερο ιστορικό χαμηλό ήταν το Νοέμβριο του 2009, όταν το μέσο επιτόκιο είχε υποχωρήσει στο 2,01%.

Στις καταθέσεις με διάρκειας από 13 μήνες έως και 2 έτη η απόδοση είναι ακόμη πιο χαμηλή, πέφτοντας τον Οκτώβριο στο 1,77% από 1,90% ένα μήνα νωρίτερα.

Τα επιτόκια σήμερα.

Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία αυτά είναι πλέον ...ξεπερασμένα.

Οι τράπεζες το τελευταίο δίμηνο έχουν προχωρήσει σε ακόμη δύο γύρους περικοπών στα επιτόκια.

Πλέον, η «οροφή» στα επιτόκια στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο 2%, ενώ στους συστημικούς ομίλους δεν ξεπερνά το 1,85%.

Για μικρά ποσά η απόδοση κινείται μεταξύ 1,50% - 1,70%.

Σύγκριση επιτοκίων

Για να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας χρησιμοποιήστε το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.