A- A+
Και επίσημα παράταση έως 19/12 για διορθώσεις στο Ε9 - Τα πιο συνηθισμένα λάθη
Παρατάθηκε έως τις 19 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ακινήτων Ε9, με βάση τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Οδηγίες.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να διευκολύνει τους φορολογούμενους, καθώς ο αριθμός αυτών που προχωρούν σε διορθώσει είναι πολύ μεγάλος και η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου.

Με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται άμεσα νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, ενώ στην περίπτωση που ο φόρος με το νέο εκκαθαριστικό μειώνεται πάνω από 300 ευρώ ο φορολογούμενος καλείται στην εφορία για να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τη μείωση (συμβόλαια κ.α.).

Τα δημοφιλή ...λάθη

Σύμφωνα με τον οδηγό που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα συνηθέστερα λάθη στο Ε9 είναι τα εξής:

1. Κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 20%): Αφορά ακίνητα που καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και χωρίς ρεύμα. Συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:

- στη στήλη 32 του πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα»

- στη στήλη 30 του πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη «ΝΑΙ» ότι είναι δηλαδή ηλεκτροδοτούμενο αφού ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο στο οποίο υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής ρεύματος) ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

- στη στήλη 31του πίνακα 1 αναγράφεται ο αριθμός παροχής ρεύματος.

2. Ημιτελές ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 60%): Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:

- στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»

- στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και

- στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

Δεν συμπληρώνεται, η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

3. Αυθαίρετα: Αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν και για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση αναγραφής στις προηγούμενες δηλώσεις Ε9, από το έτος 2014 δηλώνονται στην πραγματική τους κατάσταση (είτε αναγράφονται για πρώτη φορά είτε η επιφάνειά τους προστίθεται στο ήδη υφιστάμενο κτίσμα). Αυθαίρετη επέκταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε κοινόχρηστο ή κοινόκητο χώρο προστίθεται στους κύριους χώρους αυτής.

4. Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα: Αν για τα ακίνητα αυτά έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής κατοικίας αναγράφονται ως κατοικίες ενώ αν έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής επαγγελματικής στέγης αναγράφονται ως επαγγελματικές στέγες.

5. Πισίνες: Εάν έχει εκδοθεί άδεια ειδικού κτηρίου αναγράφεται σε ξεχωριστή γραμμή ως αθλητική εγκατάσταση. Αν δεν έχει εκδοθεί άδεια η επιφάνεια εσωτερικής πισίνας κατοικίας προστίθεται στους κύριους χώρους κατοικίας η επιφάνεια της εξωτερικής πισίνας αναγράφεται στους βοηθητικούς χώρους.

* Οι αναλυτικές οδηγίες για τη διόρθωση του Ε9 και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ