A- A+
Προθεσμιακές: Ανταμοιβή με τόκους και πόντους
Σε ένα ακόμη κύκλο μείωσης των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις επιδόθηκαν οι ελληνικές τράπεζες το τελευταίο 15νθήμερο, απομακρύνοντας τις αποδόσεις ακόμη περισσότερο από το 2%.

Οι κινήσεις των τραπεζών επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ του Moneyonline.gr που είχε προειδοποιήσει τους καταθέτες για την επικείμενη μείωση των επιτοκίων, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στα τέλη Οκτωβρίου.

Πράγματι, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι μέσα σε λίγα 24ωρα προχώρησαν διαδοχικά σε περικοπές στις αποδόσεις των προϊόντων τους. Πλέον τα επιτόκιά τους κινούνται μεταξύ 1,40% και 1,85%.

Πόντοι και τόκοι

Μετά και τις τελευταίες αναπροσαρμογές, η καμπύλη των αποδόσεων παραμένει επίπεδη: Προσφέρονται τα ίδια ή σχεδόν τα ίδια επιτόκια σε όλες τις διάρκειες. Από τον ένα μήνα έως το 18μηνο.

Παράλληλα, ξεκινά μία νέα μάχη στο κομμάτι της ανταμοιβής των καταθετών, καθώς μετά την Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς συνέδεσε λογαριασμούς προθεσμίας με τα προγράμματα επιβράβευσης των καρτών της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες εκτός από τόκους, λαμβάνουν σε κάθε περίοδο εκτοκισμού πόντους, τους οποίους μπορούν να εξαργυρώσουν με την κάρτα τους, στην οποία και πιστώνονται.

Στη πλειονότητα των περιπτώσεων η τελική καθαρή απόδοση με τα προγράμματα αυτά αυξάνεται σημαντικά, δεδομένου ότι οι πόντοι ισοδυναμούν με χρήμα, μιας και ο καταθέτης αποκτά προϊόντα και υπηρεσίες δωρεάν ή με μεγάλη έκπτωση.

Όλες οι αλλαγές

Οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά των καταθέσεων, όπως καταγράφηκαν από τα δημοσιεύματα του Moneyonline.gr:

* Τρ. Πειραιώς: Αυξομειώσεις προθεσμιακών επιτοκίων - Νέο προϊόν με επιβράβευση στην κάρτα

* ΕΤΕ: Έως 1,62% οι αποδόσεις προθεσμίας έως 12 μηνών με μηνιαία απόδοση τόκων

* Προθεσμιακές: Η Eurobank πήρε τη σκυτάλη από την Alpha Bank στις μειώσεις των επιτοκίων

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε τις καλύτερες προθεσμιακές με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr