A- A+
Ανοίγει τη Δευτέρα η εφαρμογή για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο - Εξηγήσεις ΥΠΟΙΚ
Ανοίγει τη Δευτέρα η εφαρμογή στο Taxis για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο σε έως και 100 δόσεις. Πώς εξηγεί το ΥΠΟΙΚ το πισωγύρισμα με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με non paper το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό βεβαιωμένων, αλλά μη ληξιπρόθεσμων οφειλών την 1η Οκτωβρίου, από τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι με την πρώτη εγκύκλιο που εκδόθηκε, δινόταν η δυνατότητα υπαγωγής στη νέα ρύθμιση των επόμενων δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Τελικώς ωστόσο, μετά από παρέμβαση της τρόικας, το υπουργείο πήρε πίσω αυτήν την ευχέρεια.

Οι εξηγήσεις

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, δε θα ήταν κοινωνικά δίκαιο να ευνοηθούν από την βέλτιστη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 100 δόσεων, κατηγορία φορολογουμένων, πέραν εκείνων που πραγματικά θέλουν αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η τελευταία αναπροσαρμογή έχει στόχο να μη δημιουργήσει μία «νέα γενιά οφειλετών». Ειδικά για την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ τονίζεται ότι το 96% των οφειλών δεν θα μπορούσε να υπαχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Γι΄ αυτό και δίνεται η δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Με βάση τα στοιχεία της Γ.Γ.Δ.Ε., περίπου το 92% των υπόχρεων έχει ΕΝΦΙΑ έως 1000 ευρώ και το 4% έχει ΕΝΦΙΑ από 1000 ως 1500 ευρώ.

Με δεδομένη την υποχρέωση ελάχιστης μηνιαίας καταβολής ύψους 50 ευρώ, το πλήθος των δόσεων δεν θα υπερέβαινε τις 30 και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τις 10-20 δόσεις.

Η φιλοσοφία του νόμου

Η ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα στους οφειλέτες του Δημοσίου να αποπληρώσουν όλες τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές τους μέχρι την 1η Οκτωβρίου του 2014 με διακανονισμό, είναι μία γενναία ρύθμιση υπέρ των ανθρώπων της παραγωγής, της συντριπτικής πλειονότητας των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, επιχειρήσεων και εργαζομένων που βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, δίνει τη δυνατότητα:

- Αποπληρωμής από 12 μέχρι 100 δόσεις.

- Με μειωμένο επιτόκιο από 8,75% σε 4,56%

- Με πραγματικούς όρους διευκόλυνσης αφού καταργείται η παροχή εγγυήσεων και εμπράγματων εξασφαλίσεων και δεν τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

- Με ολική ή μερική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων

- Με χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και αναστολής της ποινικής διαδικασίας και της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, σε όσους αξιοποιούν τη ρύθμιση και παραμένουν συνεπείς στους όρους της.

Με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε είναι χρήσιμο να τονιστεί και να γίνει κατανοητό σε όσους νοιάζονται πραγματικά για τους μη έχοντες, ότι καλύπτεται το 99,7% των οφειλετών από τα 3.734.031 συνολικά φυσικά και νομικά πρόσωπα που μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2014 είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη φορολογική διοίκηση ύψους 70,2 δις ευρώ.

Ο αριθμός των δόσεων

Σύμφωνα με φοροτεχνικά γραφεία, κλειδί για την επιλογή της κατάλληλης ρύθμισης αποτελεί ο χρόνος που δημιουργήθηκαν οι οφειλές, άρα και το ύψος των προσαυξήσεων / προστίμων.

Τρεις περιπτώσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», υπάρχουν τρεις περιπτώσεις οφειλετών:

1. Οσοι έχουν παλιές οφειλές, δηλαδή πριν από το 2013, επειδή έχουν συσσωρευτεί πολλές προσαυξήσεις, τους συμφέρει - αν βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα - να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις, αφού το «κούρεμα» των προσαυξήσεων είναι 50% και όχι σε 72 δόσεις αφού το «κούρεμα» περιορίζεται στο 30%.

2. Οσοι έχουν οφειλές από το 2013 και μετά, τους συμφέρει να ρυθμίσουν σε 12 ή 24 δόσεις με «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων 90% ή 80% αντιστοίχως και όχι να καταβάλουν εφάπαξ με «κούρεμα» 100%, με δεδομένο ότι οι προσαυξήσεις είναι σχετικά περιορισμένες.

3. Για όσους είναι στη ρύθμιση της Νέα Αρχής και μπορούν να εξυπηρετούν τις 48 δόσεις, συστήνεται η παραμονή σε αυτήν, αφού έχουν ως κίνητρο επιπλέον «κούρεμα» 20% στις προσαυξήσεις, που αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής συσσωρευμένης οφειλής.

Το μειωμένο επιτόκιο και το προβλεπόμενο «κούρεμα» εφαρμόζονται αναδρομικά από 1/1/2013 με Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης που συντάσσεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Εφορίας

Οι δόσεις και η έκπτωση

Οφειλές (βασική οφειλή) έως 15.000 ευρώ μπορούν χωρίς προϋποθέσεις να ρυθμιστούν σε έως 100 δόσεις, ενώ οφειλές άνω των 15.000 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων αναγκαστικά περιορίζεται στην πράξη για όσους έχουν χρέος κάτω των 5.000 ευρώ διότι η ελάχιστη δόση ορίστηκε στα 50 ευρώ.

Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις που επιλέγει ο φορολογούμενος τόσο αυξάνεται και το ποσοστό της έκπτωσης από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Αναλυτικά: