A- A+
Τα 5 συνηθέστερα λάθη στο Ε9 και πώς να τα διορθώσετε - Άνοιξε η εφαρμογή
Το άνοιγμα των εφαρμογών του περιουσιολογίου στο Taxis ανακοίνωσε η γγ Δημοσίων Εσόδων, μέσω των οποίων οι φορολογούμενοι μπορούν να διορθώσουν λάθη που έχουν κάνει ανέξοδα.

Μέσα από αυτές τις τροποποιητικές δηλώσεις θα διορθωθεί και ο νέος φόρος ακινήτων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, με την επανεκκαθάρισή του και τον υπολογισμό των νέων δόσεων που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες.

Οι εφαρμογές που άνοιξαν είναι οι εξής:

  • Τροποποιητικών Δηλώσεων Εν.Φ.Ι.Α. έτους 2014 και Αρχικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2014 για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • Αρχικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 ετών 2011 έως και 2013 για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  • Αρχικών και Τροποποιητικών Δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 έτους 2010 για φυσικά πρόσωπα.

Τα δημοφιλή ...λάθη

Σύμφωνα με τον οδηγό που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα συνηθέστερα λάθη στο Ε9 είναι τα εξής:

1. Κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 20%): Αφορά ακίνητα που καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και χωρίς ρεύμα. Συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:

- στη στήλη 32 του πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα»

- στη στήλη 30 του πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη «ΝΑΙ» ότι είναι δηλαδή ηλεκτροδοτούμενο αφού ηλεκτροδοτούμενο θεωρείται κάθε ακίνητο στο οποίο υπάρχει παροχή ρεύματος (μετρητής ρεύματος) ανεξάρτητα αν η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί.

- στη στήλη 31του πίνακα 1 αναγράφεται ο αριθμός παροχής ρεύματος.

2. Ημιτελές ακίνητο (έκπτωση ΕΝΦΙΑ 60%): Για ακίνητο το οποίο δεν είναι αποπερατωμένο, δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:

- στη στήλη 10 του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»

- στη στήλη 30 του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και

- στη στήλη 32 του Πίνακα 1 συμπληρώνεται κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

Δεν συμπληρώνεται, η στήλη 32 αν πρόκειται για κτίσμα που έχει μεν αποπερατωθεί, αλλά αναγράφεται ως ημιτελές γιατί έχει μερική έλλειψη στέγης ή έχει υποστεί ουσιώδεις βλάβες, που το καθιστούν μη λειτουργικό.

3. Αυθαίρετα: Αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν και για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση αναγραφής στις προηγούμενες δηλώσεις Ε9, από το έτος 2014 δηλώνονται στην πραγματική τους κατάσταση (είτε αναγράφονται για πρώτη φορά είτε η επιφάνειά τους προστίθεται στο ήδη υφιστάμενο κτίσμα). Αυθαίρετη επέκταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε κοινόχρηστο ή κοινόκητο χώρο προστίθεται στους κύριους χώρους αυτής.

4. Ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα: Αν για τα ακίνητα αυτά έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής κατοικίας αναγράφονται ως κατοικίες ενώ αν έχει εκδοθεί άδεια οικοδομής επαγγελματικής στέγης αναγράφονται ως επαγγελματικές στέγες.

5. Πισίνες: Εάν έχει εκδοθεί άδεια ειδικού κτηρίου αναγράφεται σε ξεχωριστή γραμμή ως αθλητική εγκατάσταση. Αν δεν έχει εκδοθεί άδεια η επιφάνεια εσωτερικής πισίνας κατοικίας προστίθεται στους κύριους χώρους κατοικίας η επιφάνεια της εξωτερικής πισίνας αναγράφεται στους βοηθητικούς χώρους.

* Οι αναλυτικές οδηγίες για τη διόρθωση του Ε9 και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ