A- A+
Πώς συμφέρει να ρυθμίσετε τα χρέη σας - «Κλειδί» ο χρόνος δημιουργίας τους
Στην αναζήτηση της βέλτιστης ρύθμισης των οφειλών τους βρίσκονται χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έχουν πλέον διάφορες εναλλακτικές για την αποπληρωμή των χρεών τους σε Δημόσιο και Ταμεία.

Σύμφωνα με φοροτεχνικά γραφεία, κλειδί για την επιλογή της κατάλληλης ρύθμισης αποτελεί ο χρόνος που δημιουργήθηκαν οι οφειλές, άρα και το ύψος των προσαυξήσεων / προστίμων.

Τρεις περιπτώσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», υπάρχουν τρεις περιπτώσεις:

1. Οσοι έχουν παλιές οφειλές, δηλαδή πριν από το 2013, επειδή έχουν συσσωρευτεί πολλές προσαυξήσεις, τους συμφέρει - αν βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα - να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 60 δόσεις, αφού το «κούρεμα» των προσαυξήσεων είναι 50% και όχι σε 72 δόσεις αφού το «κούρεμα» περιορίζεται στο 30%.

2. Οσοι έχουν οφειλές από το 2013 και μετά, τους συμφέρει να ρυθμίσουν σε 12 ή 24 δόσεις με «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων 90% ή 80% αντιστοίχως και όχι να καταβάλουν εφάπαξ με «κούρεμα» 100%, με δεδομένο ότι οι προσαυξήσεις είναι σχετικά περιορισμένες.

3. Για όσους είναι στη ρύθμιση της Νέα Αρχής και μπορούν να εξυπηρετούν τις 48 δόσεις, συστήνεται η παραμονή σε αυτήν, αφού έχουν ως κίνητρο επιπλέον «κούρεμα» 20% στις προσαυξήσεις, που αποτελούν μεγάλο μέρος της συνολικής συσσωρευμένης οφειλής.

Το μειωμένο επιτόκιο και το προβλεπόμενο «κούρεμα» εφαρμόζονται αναδρομικά από 1/1/2013 με Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης που συντάσσεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας Εφορίας.