A- A+
Σε εφαρμογή επτά δράσεις για την επιδότηση ανέργων ύψους 700 εκατ. ευρώ
Με στόχο να βρουν δουλειά τουλάχιστον 200.000 άνεργοι, βρίσκονται σε εφαρμογή επτά προγράμματα επιδότησης, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης κατά την ομιλία του στο 4ο συνέδριο του Ελληνο –αμερικανικού επιμελητηρίου, «τα εν λόγω προγράμματα θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά από αυτά».

Σύμφωνα με τον ίδιο «οι βασικοί άξονες των εμπροσθοβαρών αυτών προγραμμάτων είναι επτά και ειδικότερα, είναι οι εξής:

1. Voucher (επιταγή εισόδου)

Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην είσοδο νέων ηλικίας έως 29 ετών στην αγορά εργασίας. Για το πρόγραμμα αυτό θα διατεθούν 180 εκατ. Ευρώ και οι ωφελούμενοι θα είναι 50.000 νέοι.

2. Προώθηση απασχόλησης μέσο επαγγελματικής κατάρτισης

Το πρόγραμμα αυτό είναι ύψους 112 εκατ. Ευρώ και απευθύνεται σε 16.000 ανέργους άνω των 29 ετών, κυρίως ανέργους με χαμηλά τυπικά προσόντα.

3. Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 200 εκατ. Ευρώ και απευθύνονται σε 50.000 ανέργους και κυρίως μακροχρόνια άνεργους ή άνεργους που ανήκουν σε νοικοκυριά με κανέναν εργαζόμενο.

4. Προγράμματα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης

Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 45 εκατ. Ευρώ και απευθύνονται σε νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών. Προβλέπουν την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, την κατάρτιση και την προώθηση στην απασχόληση.

5. Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ειδικότητες αιχμής της Ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η πληροφορική.

Τα προγράμματα αυτά είναι ύψους 45 εκατ. Ευρώ και απευθύνονται σε 15.000 νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών.

6. Προγράμματα Υποστήριξης Περιφερειακών Μηχανισμών Ανάπτυξης, καθώς και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ύψους 19,5 εκατ. Ευρώ.

Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται σε 6.500 τουλάχιστον οφελούμενους, και τέλος.

7. Προγράμματα προσέγγισης, ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης νέων με ειδικά χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για τους «αφανείς ανέργους» που απέχουν από την κατάρτιση και την απασχόληση. Ουσιαστικά μιλούμε για τους μη εγγεγραμμένους ανέργους, τους οποίους για να τους εντοπίσουμε και να τους κινητοποιήσουμε πρέπει να εμπλακούν οι Δήμοι. Το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και άλλοι κοινωνικοί εταίροι την συνεργασία των οποίων αναζητούμε.»

Μένουν στη δουλειά

Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε πως «ακολουθώντας αυτή την διαδρομή παρατηρούμε ότι αυξάνεται σταθερά το ποσοστό των καταρτιζόμενων που παραμένουν στις θέσεις εργασίας στις οποίες βρέθηκαν για να κάνουν την πρακτική τους μετά το πέρας των σχετικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΕ το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 20% του συνόλου των καταρτιζόμενων.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η οποία δεν μας δείχνει πως φτάσαμε κάπου, αλλά αντίθετα μας καλεί να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να διευρύνουμε αυτό το ποσοστό».