A- A+
Νέα εγκύκλιος για τον συμψηφισμό επιστροφών φόρου με οφειλές σε Ταμεία
Επείγουσα εγκύκλιο για την επίσπευση της διαδικασίας συμψηφισμού επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με όφειλες σε ασφαλιστικά Ταμεία, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η εγκύκλιος αυτή εκδόθηκε μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι πολλοί μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους, των οποίων η επιστροφή φόρου είναι μεγαλύτερη των οφειλών τους.

Στόχος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών και η μείωση των καθυστερήσεων, όσων αφορά τον συμψηφισμό των επιστροφών φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με ασφαλιστικές εισφορές.

Η διαδικασία

Για τη διενέργεια συμψηφισμών θα χρησιμοποιείται η βάση δεδομένων Ασφαλιστικών Οφειλών στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Τα αιτήματα συμψηφισμού οφειλών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης θα υποβάλλονται προς την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) της ΓΓΔΕ και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφει εντός 3 ημερών.

Αν το αίτημα συμψηφισμού υποβληθεί από τις ΔΟΥ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας θα επιστρέφεται σε πραγματικό χρόνο (online).

Άμεσα η επιστροφή

Μετά τον συμψηφισμό και εφόσον υπάρχει υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή, αυτή θα γίνεται αμέσως και χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα όταν υπάρχει αδυναμία χρήσης της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ, η επιστροφή των φόρων θα μπορεί να γίνεται με χορήγηση «Βεβαίωσης μη οφειλής» ή έντυπης ασφαλιστικής ενημερότητας από τον αρμόδιο Οργανισμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων.