A- A+
Και ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων - Όλες οι οφειλές που εντάσσονται
Τη δυνατότητα να εντάξουν τον ΕΝΦΙΑ στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων, οι αιτήσεις για την οποία θα ανοίξουν μέσα στην εβδομάδα, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθεί το σύνολο των βεβαιωμένων έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 και ληξιπρόθεσμων έως και την ημερομηνία της αίτησης οφειλών, που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών.

Από τη στιγμή που ο ΕΝΦΙΑ έχει βεβαιωθεί πριν από την 1η Οκτωβρίου, υπάρχει η δυνατότητα ένταξής του στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Το μόνο που χρειάζεται ο φορολογούμενος να κάνει είναι να αφήσει τις δόσεις των επόμενων τεσσάρων μηνών απλήρωτες, και στη συνέχεια να υποβάλλει αίτηση μέχρι και τις 31 Μαρτίου για την ένταξή τους στη ρύθμιση.

Οι οφειλές

Αναλυτικότερα, μετά από επιλογή του οφειλέτη στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

* Βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,

* Βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής,

* Βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών, των οποίων οι όροι τηρούνται. Στην περίπτωση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, επέρχεται απώλεια των ανωτέρω διευκολύνσεων ή ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής χρεών.

Οι δόσεις και η έκπτωση

Οφειλές (βασική οφειλή) έως 15.000 ευρώ μπορούν χωρίς προϋποθέσεις να ρυθμιστούν σε έως 100 δόσεις, ενώ οφειλές άνω των 15.000 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν σε έως 72 δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων αναγκαστικά περιορίζεται στην πράξη για όσους έχουν χρέος κάτω των 5.000 ευρώ διότι η ελάχιστη δόση ορίστηκε στα 50 ευρώ.

το επιτόκιο με το οποίο τοκίζεται η ρυθμιζόμενη οφειλή είναι 4,56% ετησίως.

Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις που επιλέγει ο φορολογούμενος τόσο αυξάνεται και το ποσοστό της έκπτωσης από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.