A- A+
Έως την Πέμπτη θα διατίθενται τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με «καθαρή» απόδοση 4,75%
Ξεκίνησε την Τρίτη η διάθεση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση 4,75% στο εγχώριο αποταμιευτικό κοινό, με το ανώτατο όριο επένδυσης να έχει οριστεί στα 15.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο.

Η περίοδος εγγραφών θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011. Έως τότε, οι ιδιώτες αποταμιευτές μπορούν να προμηθευτούν τους εξάμηνους με αφορολόγητη απόδοση 4,75%, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους.

Δηλαδή ανά 15.000 ευρώ η καθαρή απόδοση στο εξάμηνο διαμορφώνεται σε 356,25 ευρώ. Οι αποταμιευτές εάν θέλουν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα και να πετύχουν τη συγκεκριμένη απόδοση, θα πρέπει αναγκαστικά να ανοίξουν νέα μερίδα σε διαφορετικό πρόσωπο, που να είναι εμπιστοσύνης τους.

Πώς θα αποκτήσετε τα έντοκα γραμμάτια

Τα 6μηνα έντοκα γραμμάρια μπορούν να αποκτηθούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

1. Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ.

Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Περίοδος εγγραφών: Από Τρίτη 8 Μαρτίου 2011 έως και Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011.

2. Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι Τράπεζες και οι Χρηματιστηριακές Εταιρίες.

Σημειώνεται ότι επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ .

Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και θα γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η Αστυνομική Ταυτότητα και ο ΑΦΜ.