A- A+
Κατηγορηματική η διοίκηση της Alpha Bank: Δεν προχωρούμε σε αύξηση κεφαλαίου
Επίθεση σε όσους διακινούν φήμες περί επικείμενης νέας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου εξαπέλυσε η διοίκηση της Alpha Bank. Τι είπε για αποτελέσματα.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η τράπεζα, η διοίκησή της χαρακτήρισε αβάσιμες και κερδοσκοπικές τις φήμες για νέα αύξηση κεφαλαίου.

Απάντηση στις φήμες

Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή μεγάλης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας για την κυκλοφορούμενη φημολογία περί αυξήσεων κεφαλαίου και περαιτέρω κεφαλαιακών αναγκών στο τραπεζικό σύστημα, τα στελέχη της τράπεζας απάντησαν τα εξής:

«Πρώτον, είμαστε βέβαιοι ότι ο κάθε ένας που μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει από αριθμούς αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες και κερδοσκοπικές όσο αφορούν την Τράπεζά μας.

Δεύτερον, Αναγνωρίζουμε ότι μερικές φορές διαβάζετε ‘αναλύσεις’ που είναι εκτός πραγματικότητας.

Παρακαλούμε να τις αγνοήσετε και να επικεντρωθείτε στα γεγονότα: Έχουμε σημαντικά κεφαλαιακά πλεονάσματα, όπως επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη Συνολική Αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης.

Η κεφαλαιακή μας θέση συγκρίνεται μόνο με τα καλύτερες και κεφαλαιακά εύρωστες τράπεζες στην Ευρώπη και καθιστά αυτόματα κάθε συζήτηση περί αυξήσεων κεφαλαίου εκτός πλαισίου».

Τα αποτελέσματα

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, η διοίκηση της τράπεζας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

* Στο πλεόνασμα κεφαλαίων που έχει η Τράπεζα μετά και το αποτέλεσμα των Stress Tests, το οποίο χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες που έλαβαν χώρα το 2014, ύψους Ευρώ 1,8 δισ., φτάνει τα Ευρώ 3 δισ. στο βασικό σενάριο και Ευρώ 1,3 δισ. στο δυσμενές, για τον Στατικό Ισολογισμό.

* Στα εξαιρετικά αποτελέσματα των Stress Tests για την Alpha Bank, τα οποία την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι η μόνη ελληνική Τράπεζα που πέρασε με όλα τα σενάρια (βασικό/δυσμενές) και στις δύο παραδοχές (στατικού ισολογισμού/δυναμικού ισολογισμού) της Ασκήσεως.

* Στη βελτίωση όλων των κύριων λειτουργικών αποτελεσμάτων, μέσω ενισχύσεως των εσόδων κυρίως λόγω αυξήσεως του καθαρού εσόδου από τόκους και των προμηθειών, ενώ ταυτόχρονα συνεχίσθηκε η περικοπή στα λειτουργικά έξοδα.

* Στην επιτυχία του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως, με τη συμμετοχή 2,208 Εργαζομένων, μέσου όρου ηλικίας 51 ετών. Το κόστος για την Τράπεζα ανέρχεται σε Ευρώ 194,5 εκατ., τα οποία επιβαρύνουν τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου, ενώ το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται σε Ευρώ 120 εκατ. και θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα από το 2015 και έπειτα.

* Στην περαιτέρω μείωση του ρυθμού αυξήσεως καθυστερήσεων το 3ο τρίμηνο, αφήνοντας τον δείκτη καθυστερήσεων ουσιαστικά αμετάβλητο στο 33,6%.

* Στα οφέλη από την εξαγορά των εργασιών λιανικής τραπεζικής της Citi στην Ελλάδα, με συνέργειες ύψους Ευρώ 50 εκατ. τα επόμενα δύο χρόνια.