A- A+
Alpha Bank: Τα αποτελέσματα των stress tests θα δώσουν ώθηση στις καταθέσεις - Εκτός κι αν...
Θετικά στην πορεία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιδράσουν τα αποτελέσματα των stress tests, σύμφωνα με την Alpha Bank.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, η τράπεζα σημειώνει ότι οι θετικές ροές των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα συνεχίσθηκαν και τον Σεπτέμβριο, με σημαντικό ρυθμό για 7ο κατά σειρά μήνα, λόγω του βελτιωμένου οικονομικού κλίματος και της επιτυχούς εξόδου του Κράτους και των Τραπεζών στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, καθώς θα ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα, η αποταμίευση των νοικοκυριών και η ζήτηση καταθέσεων θα αυξηθούν, ενώ βαθμιαία θα χορηγούνται περισσότερα νέα δάνεια, εξέλιξη που θα συμβάλει επίσης σε αύξηση των καταθέσεων.

Παράλληλα, η επιστροφή των καταθέσεων και γενικότερα η εισροή κεφαλαίων που ήδη παρατηρείται από το εξωτερικό κυρίως για αγορές ακινήτων (8μηνο 2014: € 133,5 εκατ., 8μηνο 2013: € 79,4 εκατ. πηγή: ΤτΕλλάδος) συμβάλουν στη δημιουργία χρήματος στην Ελλάδα και θα εντείνονται όσο συγκεντρώνονται και άλλες ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία ξεπερνά την κρίση.

Οι κίνδυνοι

Σημειώνεται ότι το οικονομικό κλίμα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των καταθέσεων.

Η εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα ελάμβανε μεγαλύτερη έκταση στους μήνες που υπήρχε έξαρση της αβεβαιότητας (λόγω εγχώριων πολιτικών εξελίξεων, ή λόγω της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο), ενώ στους μήνες κατά τους οποίους ενισχύεται η εμπιστοσύνη λαμβάνει χώρα εισροή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

Η Alpha Bank σημειώνει περαιτέρω άνοδος των καταθέσεων θα υπάρξει εάν η εντυπωσιακή πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και ανάκαμψης του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας και της οικονομίας γενικότερα, που λαμβάνει χώρα τα τελευταία 2,5 έτη, συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Είναι προφανές ότι οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναφέρονται κυρίως στο ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας που μπορεί να προκληθεί από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές ή από λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.