A- A+
Θα χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν μελλοντικούς φόρους
Προϋπόθεση για την παραμονή στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αποτελεί η συνεπής εξόφληση των μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων. Οι εναλλακτικές.

Τα λογιστικά γραφεία πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν αρχίσει την κριτική προς την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι με βάση τη σχετική ρύθμιση κάποιος που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες θα τη χάνει εάν στο μέλλον δεν καταφέρνει να είναι εντάξει με τις τρέχουσες υποχρεώσεις του.

Απώλεια ρύθμισης

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν μέχρι και την 1η Οκτωβρίου 2014.

Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν είναι ενήμερος φορολογικά ή ασφαλιστικά, δηλαδή εάν δεν πληρώσει στην ώρα τους υποχρεώσεις που δημιουργούνται μετά την 1η Οκτωβρίου.

Για τη διατήρηση της ρύθμισης, μία εναλλακτική επιλογή αποτελεί η ένταξη των νέων οφειλών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Τι ρυθμίζεται

Στη νέα ρύθμιση υπάγονται βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου 2014, ενώ οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσω του Taxisnet, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες έως και το Μάρτιο.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να είναι φορολογικά ενήμεροι, να έχουν δηλαδή εξοφλήσει κανονικά οφειλές που έχουν προκύψει μετά την 1η Οκτωβρίου, όπως για παράδειγμα τη δόση του ΕΝΦΙΑ για τον μήνα Οκτώβριο.

Δόσεις και εκπτώσεις

Η τμηματική καταβολή -για όλο το ποσό- γίνεται με έκπτωση προσαυξήσεων ως εξής ανάλογα με τις δόσεις που θα επιλέξει ο φορολογούμενος:

· Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%)
· Έως δώδεκα μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά 90%
· Έως είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 80%
· Έως τριάντα έξι μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 70%
· Έως σαράντα οκτώ μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 60%
· Έως εξήντα μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 50%
· Έως εβδομήντα δύο μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 30%
· Έως εκατό μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό 20%.

Η δυνατότητα των 100 δόσεων αφορά μόνο όσους έχουν οφειλές έως 15.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται με την εξόφληση.

Ποιοι αποκλείονται

Από τη ρύθμιση αποκλείονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα με οφειλές που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ.

Όσοι έχουν χαμηλότερες οφειλές, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση κατόπιν αίτησης η οποία υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου 2015.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι οι φορολογούμενοι να είναι φορολογικά ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης και να έχουν υποβάλει όλες τις προβλεπόμενες από τον νόμο φορολογικές δηλώσεις.

Το επιτόκιο

Μπαίνοντας στη ρύθμιση οι φορολογούμενοι παύουν να απειλούνται από τα πρόστιμα ληξιπρόθεσμων οφειλών (10% στο δίμηνο κ.λπ.).

Αντί για τους προβλεπόμενους τόκους και προσαυξήσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, θα ισχύει ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ οι φορολογούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να βάλουν μόνο ένα μέρος των οφειλών τους στη ρύθμιση.

Πρέπει υποχρεωτικά να υπαχθεί το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων έως την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Επίσης, δύνανται να υπαχθούν μετά από επιλογή του οφειλέτη και βεβαιωμένες έως και την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης:

α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή
β) δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή
γ) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ.

Μπόνους για τους παλαιούς

Όσοι φορολογούμενοι έχουν υπαχθεί στην ισχύουσα ρύθμιση «νέα αρχή», προκειμένου να μη μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση με τις περισσότερες δόσεις, παίρνουν έξτρα μείωση προσαυξήσεων 20%, αν παραμείνουν στην ισχύουσα ρύθμιση.

Εφόσον τηρούν τους όρους της ρύθμισης υπόκεινται αναδρομικά, από 1η-1-2013, σε επιτόκιο ύψους 4,56% και τυγχάνουν αναδρομικά, από την ένταξή τους στη ρύθμιση των εκπτώσεων επί των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής της νέας ρύθμισης.

Έχουν ως πρόσθετο ευεργέτημα τη μείωση κατά ποσοστό 20% των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής αναδρομικά από την ημερομηνία ένταξής τους στη ρύθμιση.

Αν δεν το θέλουν μπορούν να υπαχθούν κανονικά στη νέα ρύθμιση.

Απώλεια ρύθμισης

Ελαστικότερη είναι η νέα ρύθμιση σε σχέση με παλαιότερες, όσον αφορά απώλεια της ρύθμισης λόγω μη καταβολής δόσεων.

Με τις διατάξεις της τροπολογίας ορίζεται ότι η μη εμπρόθεσμη καταβολή δόσης έχει ως συνέπειες:

α) την απώλεια των ευεργετημάτων της ρύθμισης,

β) την υποχρέωση άμεσης καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης, συνυπολογιζομένων των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία αναβιώνουν αναδρομικά και

γ) την άμεση επιδίωξη της είσπραξής της με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Οι συνέπειες του προηγούμενου εδαφίου δεν επέρχονται εάν ο οφειλέτης, μετά την πάροδο εξαμήνου από την ένταξη σε ρύθμιση και την πλήρωση των όρων αυτής:

α) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μέχρι δύο δόσεις ανά έτος προγράμματος ρύθμισης, ή

β) δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης ανά έτος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση δύο τοις εκατό (2%).

Σε περιπτώσεις απώλειας της ρύθμισης για λόγους ανωτέρας βίας, ο οφειλέτης δύναται εντός δύο μηνών από την απώλεια αυτής να υποβάλει άπαξ αίτηση επανένταξής του στη ρύθμιση με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων αυτής.

Το αίτημα επανένταξης υποβάλλεται εγγράφως και περιέχει τα στοιχεία που θεμελιώνουν την ανωτέρα βία.

Η Φορολογική Διοίκηση αποφαίνεται επί του αιτήματος εντός δεκαπέντε εργασίμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Εάν δεν αποφανθεί εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το αίτημα θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.

Χορήγηση ενημερότητας

Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλών λαμβάνουν:

· Φορολογική ενημερότητα και βεβαίωση οφειλής μηνιαίας ισχύος.

· Αναβολή της εκτέλεσης ποινών που επιβλήθηκαν κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α’ 43) ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται. Αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης, κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών του άρθρου 113 του ΠΚ.

· Αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η συνέχιση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης. Οι ήδη επιβληθείσες κατασχέσεις στα χέρια τρίτων αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη, αφού εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής ρυθμιζόμενης οφειλής.

Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εξετάζει αίτημα περιορισμού κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 30 του Κ.Ε.Δ.Ε.

Πρακτικά, δηλαδή, αν έχει γίνει ήδη κατάσχεση στα χέρια τρίτου (π.χ. καταθέσεων) μπορεί να αρθεί μόνο μετά από αίτηση του οφειλέτη και εφόσον έχει ήδη εξοφληθεί το 50% της αρχικής βασικής οφειλής που έχει μπει σε ρύθμιση.