A- A+
Προθεσμιακές: Νέος κύκλος μείωσης επιτοκίων αν περάσουν οι τράπεζες τα stress tests
Άμεσα συνδεδεμένα με το αποτέλεσμα των stress tests που θα ανακοινωθεί επίσημα από την ΕΚΤ την ερχόμενη Κυριακή είναι τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της αγοράς για αναίμακτα stress tests, δηλαδή για διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον ιδιωτικό τομέα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει τουλάχιστον ένας ακόμη μεγάλος κύκλος μείωσης των αποδόσεων.

Η τελευταία φορά που οι τράπεζες προχώρησαν σε περικοπές στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας ήταν το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, οδηγώντας τις αποδόσεις κάτω από το 2% ανεξάρτητα από το ποσό της κατάθεσης.

Επιπλέον, η καμπύλη επιτοκίων απέκτησε ακόμη πιο επίπεδο σχήμα. Δηλαδή προσφέρονται πλέον ίδια ή σχεδόν ίδια επιτόκια ανεξάρτητα από τη διάρκεια της προθεσμιακής.

Το μέλλον...

Εάν τα stress tests επιβεβαιώσουν την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να προβούν σε ένα ακόμη κύκλο μειώσεων, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα δε θα ξεπερνούν τις 30 μονάδες βάσης.

Από την άλλη πλευρά, αντίβαρο σε μία θετική εξέλιξη στο μέτωπο των φερεγγυότητας του τραπεζικού συστήματος λειτουργεί η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία συντηρείται λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών, τα επιτόκια θα κινούνταν ακόμη πιο γρήγορα σε χαμηλότερα επίπεδα, με στόχο τη διαμόρφωση στο 1,50%.

Ο φόβος του bank run

Ωστόσο, ο φόβος πρόκλησης εκροών λόγω των πολιτικών εξελίξεων, δεν επιτρέπει στις τραπεζικές διοικήσεις να προχωρήσουν στις κινήσεις που θα ήθελαν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2012 «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες περί τα 18 δισ. ευρώ.

Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια για να επιστρέψουν, με τα υπόλοιπα των καταθέσεων να επιστρέφουν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο στα επίπεδα του Απριλίου του 2012.

Σε αυτή τη φάση, εάν υπάρξει ανάλογο κλίμα αβεβαιότητας οι τραπεζίτες υπολογίζουν τις εκροές κατ΄ ανώτατο όριο στα 10 δισ. ευρώ.

«Ό,τι ήταν να φύγει εκτός Ελλάδα από μεγάλα πορτοφόλια έχει φύγει» τονίζουν, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος των εκροών προέρχεται κατά κύριο λόγο από μικρούς και μεσαίους καταθέτες που ενδεχομένως να επιλέξουν το καταφύγιο των τραπεζικών θυρίδων ή του ...σεντουκιού.

Σύγκριση επιτοκίων

Εάν επαληθευτούν οι παραπάνω προβλέψεις τα σημερινά επιτόκια αποτελούν ευκαιρία. Μπορείτε να βρείτε την προθεσμιακή κατάθεση με τη μεγαλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.