A- A+
Έτσι θα ρυθμίζονται τα χρέη προς εφορία - Ταμεία σε έως 100 δόσεις - Στη Βουλή η ρύθμιση
Στη Βουλή κατατίθεται την Πέμπτη η νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία σε έως και 100 δόσεις. Οι προϋποθέσεις και τα ποσά.

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, η οποία θα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς την εφορία, όσο και προς τα Ταμεία, οι δόσεις αποπληρωμής θα φτάνουν έως και τις 100 για χρέη έως 15.000 ευρώ και έως τις 72 δόσεις για χρέη πάνω από 15.000 ευρώ.

Εκτός από την αύξηση των δόσεων, προωθείται η μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις από το 8,05% στο 4,56%, αποκλειστικά όμως για αρχική οφειλή έως και 1 εκατ. ευρώ.

Εκπτώσεις

Με τη νέα ρύθμιση ισχύουν σημαντικές εκπτώσεις στις προσαυξήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Η έκπτωση διαμορφώνεται ως εξής:

- 90% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 12 δόσεις
- 80% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 24 δόσεις
- 70% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 36 δόσεις
- 60% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 48 δόσεις
- 50% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 60 δόσεις
- 30% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 72 δόσεις
- 20% εφόσον τα χρέη καταβληθούν σε 100 δόσεις

Ελάχιστη δόση

Οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση έως το τέλος Μαρτίου 2015, με το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης να ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της απλοποίησης των διαδικασιών δεν θα προβλέπεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών. Εκτός ρύθμισης θα βρίσκονται όσοι σε διάστημα 12 μηνών δεν καταβάλουν δύο δόσεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι το πρώτο 6μηνο οι δόσεις θα πληρώνονται κανονικά.

Μπόνους στους συνεπείς

Για όσους επιλέξουν να παραμείνουν στην παλαιά ρύθμιση, προβλέπεται υπολογισμός της αρχικής οφειλής με τις νέες μειωμένες προσαυξήσεις, συν επιπλέον μπόνους -20%.

Παράλληλα, το μειωμένο επιτόκιο θα ισχύσει για τα έτη από 1η Ιανουαρίου 2013.

Αντίστοιχη εύνοια, με μειωμένο επιτόκιο από την 1η/1/2013 και μετά, θα υπάρξει και για όσους ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση, εφόσον ήταν συνεπείς και είχαν ενταχθεί και στις παλαιές ρυθμίσεις.