A- A+
Μπόνους σε συνεπείς προς το ΙΚΑ επιχειρήσεις από το 2015 - Τι θα κερδίζουν
Λευκό μητρώο επιχειρήσεων τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015 από το υπουργείο Εργασίας. Μέσω αυτού θα επιβραβεύονται οι συνεπείς προς τα Ταμεία επιχειρήσεις.

Όπως είπε μιλώντας στο Βήμα FM ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο λόγος γίνεται επιχειρήσεις που διατηρούν τους εργαζομένους τους ή τους αυξάνουν και δεν έχουν σοβαρές παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία και δεν χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτές θα έχουν μια ευνοϊκή μεταχείριση του ΣΕΠΕ απέναντί τους, δεν θα χρειάζεται να μπουν σε ελέγχους και θα έχουν μια επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Χρέη προς Ταμεία

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «τον Αύγουστο χαρτογραφήσαμε για πρώτη φορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και είχαμε στα 10,7 δισ. ευρώ το 84% να ανήκει στην περίοδο της ευημερίας».

Δηλαδή, πρόσθεσε ο ίδιος, στα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούσαν εργοδότες και επιχειρήσεις την «καλή» περίοδο.

«Αυτό δείχνει ότι η πληρωμή των εισφορών ήταν μια φιλότιμη και πατριωτική προσπάθεια, αλλά αυτό τελείωσε» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Πρόστιμο 10.500

«Γι’ αυτό φτιάξαμε το ΚΕΑΟ και τους αντίστοιχους θεσμούς και θεμελιώνουμε πλέον μια άλλη αντίληψη στα πράγματα: ότι θα πρέπει οι υποχρεώσεις να τηρούνται» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας.

Όπως είπε, «εάν δεν είχε παρθεί αυτή η πολύ τολμηρή απόφαση να μπει πρόστιμο 10.500 ευρώ για την αδήλωτη εργασία, το Σεπτέμβριο του 2013, και ήταν ένα πολιτικό ρίσκο σε ό,τι με αφορά, πιστεύω ότι τα πράγματα θα ήταν δραματικά σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους».

Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε μετά το πρόστιμο μια τεράστια συμμόρφωση. Το μήνα Σεπτέμβριο του 2013 η «Εργάνη» έδειξε 63.000 θετικές ροές.

Δηλαδή, στην πράξη δημιουργήθηκε μια ολόκληρη πόλη και όχι νέες θέσεις εργασίας, αλλά η αδήλωτη εργασία δηλώθηκε, εμφανίστηκε στην επίσημη οικονομία.