A- A+
Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών για stress tests: Το πρώτο σοκ, οι τελικές ανάγκες και το tax credit
Μεγάλο κομμάτι από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είδαν οι Έλληνες τραπεζίτες τις προηγούμενες ημέρες στη Φρανκφούρτη.

Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν τεχνικές λεπτομέρειες αναφορικά με τα μοντέλα που έχουν χρησιμοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες για την αποτίμηση των μεγεθών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη τους είχαν την ευκαιρία να δουν ένα σημαντικό κομμάτι της άσκησης που διεξάγει η ΕΚΤ, γεγονός που επιτρέπει την εξαγωγή κάποιων πρώτων συμπερασμάτων για το αποτέλεσμά της.

Οι τελευταίες λοιπόν εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μηδενικές έως μικρές κεφαλαιακές ανάγκες και για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα «κουτσουρευτεί» σημαντικά το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο, το οποίο ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Το πρώτο σοκ

Σύμφωνα με ανώτερα τραπεζικά στελέχη, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει τα εξής:

Βήμα 1ο: Στις 26/10 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με βάση το στατικό μοντέλο, δηλαδή με χρήση των ισολογισμών της 31/12/2013.

- Το πρώτο νούμερο που θα ανακοινωθεί θα είναι μεγάλο, καθώς δε θα περιλαμβάνει ούτε καν τις αυξήσεις κεφαλαίου που υλοποιήθηκαν μέσα στο 2014.

Βήμα 2ο: Θα δοθεί προθεσμία 2 εβδομάδων στις τράπεζες να υποβάλλουν πλάνα αναδιάρθρωσης στην ΕΚΤ προς κάλυψη του ελλείμματος που θα έχει ανακοινωθεί.

Οι τράπεζες αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του πρώτου σκέλους των stress tests στις 26/10 με ανακοινώσεις τους θα κάνουν γνωστές στους μετόχους τους τις εκτιμήσεις τους για το τελικό νούμερο που θα προκύψει από τη διαδικασία της άσκησης.

Με τον τρόπο αυτό θα έχουν μία ιδέα για το τι τους περιμένει και δε θα προκληθεί πανικός από το αναπόφευκτα υψηλό νούμερο που θα έχει ανακοινωθεί.

Βήμα 3ο: Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα τελικά κεφάλαια που θα πρέπει να «σηκώσουν» από τις αγορές οι τράπεζες μέσα στο Δεκέμβριο.

Το ύψος των αναγκαίων αυξήσεων θα προκύψει αφαιρώντας από το αρχικό ποσό του στατικού μοντέλου τα εξής:

  • Τις αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν μέσα στο 2014,
  • Το ύψος του αναβαλλόμενου φόρου (tax credit)
  • Τις λοιπές κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί και θα θεωρηθούν ως ώριμες από την ΕΚΤ

Ο αναβαλλόμενος φόρος

Οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο έξι μηνών για κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν από το βασικό σενάριο των stress tests και εννέα μηνών για τις ανάγκες του ακραίου σεναρίου.

Τραπεζικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε το Moneyonline.gr σημειώνουν ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος των stress tests θα παίξει η ρύθμιση για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Όπως αυτή έχει περάσει από την ελληνική Βουλή, προκύπτει ένα όφελος της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο μειώνει ισόποσα τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Ωστόσο, η σχετική τροπολογία δεν έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ), η οποία έχει ζητήσει τροποποιήσεις.

Αυτές οι αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του παραπάνω οφέλους, ποσό που τελικώς θα αυξήσει το λογαριασμό των stress tests.

Αν το θέμα ...τραβήξει

Οι τραπεζίτες ευελπιστούν να ξεκαθαρίσει σύντομα το θέμα. Και το σύντομα σημαίνει πριν την ανακοίνωση των stress tests στα τέλη του μήνα.

Κι ο λόγος είναι ότι χωρίς την οριστικοποίηση της ρύθμισης δεν είναι δυνατή η διατύπωση οποιασδήποτε πρόβλεψης για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Αν λοιπόν το θέμα «τραβήξει» περισσότερο από το κανονικό, οι επιπτώσεις στις μετοχές θα είναι σημαντικές, λόγω της αβεβαιότητας που θα προκληθεί.

Κι όπως έχει δείξει τις τελευταίες εβδομάδες το ελληνικό χρηματιστήριο, δε χρειάζεται και πολλές ειδήσεις για να πάρει την κατιούσα.

Και στην προκειμένη περίπτωση η ...μη είδηση για τον αναβαλλόμενο θα αποτελεί μία σημαντική πηγή αβεβαιότητας.