A- A+
Στο 81% η απορρόφηση πόρων του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Αττικής μέσω Εθνικής Τράπεζας
Το 81% των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης Αττικής, οι οποίοι προέρχονται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε έργα με τη διαχείριση της Εθνικής.

Αυτό ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε εκδήλωση με θέμα «Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα-έργα πνοής για την κοινωνία».

Από πλευράς Εθνικής τονίσθηκε, ότι η Τράπεζα θα συνεχίζει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αναπτυξιακά έργα που συμβάλλουν στην κοινωνικοοικονομική αναζωογόνηση αστικών περιοχών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έναρξης υλοποίησης των πρώτων σχολικών μονάδων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ σε 7 δήμους της Αττικής.

Τα έργα που γίνονται

Το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης Αττικής χρηματοδοτεί το έργο των 14 Σχολείων Αττικής σε ποσοστό 50% του μακροπρόθεσμου δανεισμού, που αντιστοιχεί στο 40% του συνολικού κόστους του έργου, με πολύ ευνοϊκούς όρους διάρκειας δανείου (24 χρόνια) και επιτοκίου.

Tο συγκεκριμένο έργο ενισχύει άμεσα τις υποδομές της Παιδείας μας, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τόσο κατά τη διάρκεια υλοποίησης όσο και για τα επόμενα 25 χρόνια λειτουργίας του, και προάγει ευρύτερα την αειφόρο αστική ανάπτυξη.

Το έργο υλοποιείται με τη μέθοδο του project finance, τομέας στον οποίο η Εθνική Τράπεζα διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία , έχοντας χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομών στην Ελλάδα (π.χ. Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, Αττική Οδός, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, Αυτοκινητόδρομοι) και στο εξωτερικό.

Η Εθνική Τράπεζα χρησιμοποίησε αυτή την εμπειρία σε στενή συνεργασία με την «Α.Ε. Κτιριακές Υποδομές», την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τους λοιπούς χρηματοδότες του έργου για τη δόμηση βιώσιμης χρηματοδότησης του έργου.

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία JESSICA “Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas” / «Κοινή Ευρωπαϊκή Υποστήριξη για Βιώσιμες Επενδύσεις σε Αστικές Περιοχές», αποτελεί ένα νέο μέσο αξιοποίησης των υφιστάμενων πόρων των διαρθρωτικών ταμείων για τη χρηματοδότηση δράσεων που εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή της αειφόρου αστικής ανάπτυξης, με τη μορφή επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων.