A- A+
Κατάρρευση τιμών στην αγορά ακινήτων - Δυάρι στο Παγκράτι πουλήθηκε 10.000 ευρώ
Σε τιμές ...σοκ πωλούνται τους τελευταίους μήνες πολλά ακίνητα, λόγω της πολύ χαμηλής ζήτησης, αλλά και της σημαντικής αύξησης της φορολογίας.

Το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» είναι αποκαλυπτικό των τάσεων που επικρατούν στην αγορά: «Δυάρι στο Παγκράτι, τρίτου ορόφου, σε πάροδο της οδού Ριζάρη πουλήθηκε προς 10.000 ευρώ».

Όπως αναφέρεται σχετικά στο ίδιο άρθρο, μέχρι πρότινος οι πληροφορίες για πωλήσεις σε χαμηλές τιμές - σοκ αφορούσαν (κυρίως) την Κυψέλη, τα Κάτω Πατήσια, τα Σεπόλια και τον Αγιο Παντελεήμονα.

Φθήνια και στις καλές περιοχές

Ηδη από το δεύτερο μισό του 2014 μια «ασθένεια» που θα μπορούσε να ονομαστεί «Εμπολα των ακινήτων» επεκτάθηκε και στο «καλό» τμήμα του Παγκρατίου, εκείνο που γειτνιάζει με το Κολωνάκι, μόλις δύο λεπτά με τα πόδια από το Πολεμικό Μουσείο!

Δεν είναι παράξενο λοιπόν που την ίδια περίοδο (δηλαδή τέλη Σεπτεμβρίου), αγοραστής διαπραγματεύεται διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων 5ου ορόφου του 1971 σε πασίγνωστη πάροδο της Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι προς 150.000 ευρώ! Πρόκειται κυριολεκτικά για απίστευτες τιμές.

Εικόνες και πληροφορίες κατάρρευσης της αξίας των διαμερισμάτων πληθαίνουν και εμφανίζονται παντού στην Αθήνα. Τι είναι αυτό που συμβαίνει - και μάλιστα την ώρα που ηχούν τα τύμπανα περί επιστροφής στην ανάπτυξη;

Τρεις αιτίες πτώσης

Υπάρχουν τρεις βασικές δυνάμεις που επενεργούν στην κτηματαγορά και εξακολουθούν να ισοπεδώνουν τις τιμές.

Πρώτον, τα ακίνητα έχουν μετατραπεί σε πηγή δαπανών. Τα ενοίκια έχουν συμπιεστεί υπερβολικά την ίδια ώρα που οι φόροι επί των ακινήτων έχουν πολλαπλασιαστεί. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ΕΝΦΙΑ υπάρχει εδώ και τρία χρόνια και κατατρώγει τις αξίες όπως οι τερμίτες το ξύλο.

Δεύτερον, αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει υποστεί μεγάλη μείωση εσόδων (κλείσιμο επιχειρήσεων, απώλεια εργασίας, μείωση εισοδημάτων) και μια πολύ σημαντική αύξηση στους υπόλοιπους φόρους.

Τρίτον, οι τράπεζες ουσιαστικά έχουν αποσυρθεί από τη στήριξη της κτηματαγοράς, αφού σπανίως χορηγούν στεγαστικά δάνεια χωρίς ο αγοραστής να καταθέσει ως ενέχυρο την αξία του ακινήτου σε μετρητά (!).

Από τον Αγιο Νικόλα στη Γλυφάδα

Και όταν όλα αυτά προκαλούν «καθίζηση» στο Παγκράτι και το Κολωνάκι, είναι λογικό άλλες παλαιές περιοχές του Λεκανοπεδίου να έχουν μετατραπεί σε μικρές «Χιροσίμες του real estate».

Για παράδειγμα, περιοχές όπως ο Αγιος Νικόλαος βρίσκονται ουσιαστικά εκτός συναλλαγών, αφού δεν εκτελείται καμία αγοραπωλησία!

Θυμάται ιδιοκτήτης: «Το 2010 μας πρόσφεραν 35.000 ευρώ για ένα δυάρι κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού. Ηταν ακριβώς η τιμή της αντικειμενικής αξίας. Δεν το πουλήσαμε. Πριν από λίγους μήνες, λόγω των υπερβολικών φόρων, προσπαθήσαμε να το πουλήσουμε προς 10.000 ευρώ. Δεν εμφανίστηκε κανένας αγοραστής. Διατηρούμε το ακίνητο ανοίκιαστο και ασφαλώς πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ».

Νεόκτιστα ...τσάμπα

Από τον Αγιο Νικόλαο στη Γλυφάδα, τα πράγματα (τηρουμένων των αναλογιών) δεν θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικά. Νεόκτιστη μεζονέτα 135 τ.μ. ρετιρέ, με πισίνα, κλειστό πάρκινγκ, αποκλειστική χρήση ταράτσας, που βρίσκεται μόλις 1.000 μέτρα από την παραλία, πουλήθηκε 300.000 ευρώ.

Στο Νέο Ηράκλειο τα νεόκτιστα διαμερίσματα το 2010 άξιζαν 3.000 ευρώ/τ.μ. και μάλιστα ακατέβατα. Σήμερα η αξία των ίδιων διαμερισμάτων δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ/τ.μ.

Υπάρχουν επίσης και τα παραδείγματα νεόκτιστων πολυκατοικιών (του 2011) στις οποίες η πώληση του συνόλου των διαμερισμάτων ολοκληρώθηκε σταδιακά στις αρχές του 2014.

Διαμερίσματα πουλήθηκαν το 2011 με τιμή υπερδιπλάσια εκείνων που πουλήθηκαν πριν από λίγους μήνες. Διαμέρισμα ρετιρέ 90 τ.μ. κατασκευής 1984 επί της Ευελπίδων, απέναντι από τα Δικαστήρια, πουλήθηκε πρόσφατα 33.000 ευρώ. Περίπου όσο πουλήθηκε ένα ιδιαίτερα προνομιακό δυάρι στη Μητροπόλεως, στο ύψος της Καπνικαρέας.

Πηγή: TO BHMA