A- A+
Φήμες για πάνω από 1,5 εκατ. απλήρωτα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ - 50.000 οι προσφυγές
Ανεξόφλητα παρέμειναν 1,5 εκατ. εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες αν ισχύουν θέτουν σε κίνδυνο την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου έληγε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης ή του συνόλου του ΕΝΦΙΑ.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για το πόσοι και πόσα πληρωσαν.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία ωστόσο έχει κυκλοφορήσει η πληροφορία ότι μέχρι και την περασμένη Τρίτη δεν είχε πληρωθεί ούτε καν η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

50.000 προσφυγές

Την ίδια στιγμή, κατά ορισμένες πληροφορίες στις εφορίες όλες τις χώρας έχουν κατατεθεί περισσότερες από 50.000 προσφυγές κατά του φόρου.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η ΓΓΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο που θα πρέπει οι εφορίες να χειρίζονται αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, οι ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλονται στις εφορίες πρωτοκολλούνται αυθημερόν και στη συνέχεια καταχωρίζονται στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.

Στη συνέχεια, μαζί με τις προσβαλλόμενες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (εκκαθαριστικά), και τα έγγραφα που τυχόν προσκόμισαν οι υπόχρεοι, διαβιβάζονται συγκεντρωτικά (σε φυσική μορφή) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, μία φορά την εβδομάδα με διαβιβαστικό έγγραφο, στο οποίο επισυνάπτεται και εκτύπωση, από την ηλεκτρονική εφαρμογή, κατάστασης των προσφυγών που αποστέλλονται.

Οι λόγοι των προσφυγών

Για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών, οι λόγοι έχουν κωδικοποιηθεί ως εξής (συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο, ενώ μπορούν να συμπληρωθούν και περισσότεροι του ενός κωδικοί, σύμφωνα με τους λόγους που προβάλλει ο προσφεύγων):

1 : Αντισυνταγματικότητα
2 : Αμφισβήτηση Αντικειμενικών αξιών
3 : Αιτήματα απαλλαγών άρθ.7 Ν 4223/2013
4 : Οικονομική αδυναμία
5 : Διόρθωση στοιχείων Ε9
6 : Άλλα θέματα

Όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η παραλαβή, η ηλεκτρονική καταχώριση και η διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν συντάσσεται έγγραφο απόψεων επί της ενδικοφανούς προσφυγής.

Στην περίπτωση σιωπηρής απόρριψης ή απόρριψης ως απαράδεκτης της ενδικοφανούς προσφυγής, ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποδοχής του Τμήματος Δικαστικού, για τη σύνταξη απόψεων επί της προσφυγής και την αποστολή του διοικητικού φακέλου στο αρμόδιο δικαστήριο.