A- A+
Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης σε λίγους μήνες - Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι
Στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από την 1η Ιανουαρίου 2015, μετά από 36 χρόνια ισχύς τους, έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα ο φόρος μισθωτών, επαγγελματιών, εισοδηματιών ακόμη και ανέργων υπολογιζόταν με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους ή τα τεκμαρτά εάν τα τελευταία ήταν μεγαλύτερα.

Στόχος των τεκμηρίων αποτελούσε η πάταξη της φοροδιαφυγής με τη φορολόγηση του ...τρόπου ζωής των πολιτών. Δηλαδή τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη σήμαιναν για την εφορία ετήσιες δαπάνες, που είναι απαραίτητες για τη συντήρησή τους.

Εάν λοιπόν τα πραγματικά εισοδήματα δεν έφταναν για να καλύψουν αυτές τις δαπάνες, τότε η εφορία θεωρούσε ότι ο φορολογούμενος έκρυψε εισοδήματα και υπολόγιζε το φόρο βάση του τεκμαρτού του εισοδήματος.

Τέλος από το 2015

Βέβαια, η αύξηση των τεκμηρίων τα τελευταία χρόνια για λόγους δημοσιονομικούς, είχε δημιουργήσει κατάφορες αδικίες, καθώς άνθρωποι χωρίς δουλειά, οι οποίοι διέθεταν ένα διαμέρισμα και ένα ΙΧ καλούνταν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν είχαν.

Όλα αυτά αλλάζουν όπως φαίνεται από το 2015. Το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί τους φορολογουμένους μέσου του περιουσιολογίου, στο οποίο έχουν πλέον καταγραφεί τα πάντα.

Με το νέο σύστημα αν διαπιστώνει υπέρμετρη σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα αύξηση της περιουσίας ενός φορολογουμένου, θα τον ελέγχει εξονυχιστικά.

Οι υπόλοιποι θα γλυτώσουν και το φόρο βάση τεκμηρίων και τον έλεγχο.