A- A+
Δε θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος τα ανενεργά μπλοκάκια από του χρόνου
Σχέδιο για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες με μπλοκάκια τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί καθόλου, επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ.

Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτή η διατήρηση του μπλοκ ακόμη και από επαγγελματίες ή επιχειρήσεις χωρίς να χρειαστεί η κατάργησή του για να μην πληρωθεί ο φόρος.

Σήμερα για να αποφευχθεί η πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ, θα πρέπει ο φορολογούμενος να προχωρήσει σε αναστολή των εργασιών του και να καταργήσει το μπλοκάκι.

Τι ισχύει φέτος

Με το νέο σύστημα δε θα χρειάζεται η διακοπή εργασιών. Εάν δεν έχει κοπεί κανένα τιμολόγιο, δε θα υπάρχει χρέωση του τέλους.

Σημειώνεται πάντως πως για το 2014 εξακολουθεί να ισχύει η τρέχουσα ρύθμιση. Το υπουργείο Οικονομικών έχει παρατείνει την προθεσμία εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών έως και τις 30 Ιανουαρίου.

Εφόσον παρέλθει η προθεσμία και δεν δηλωθεί εγκαίρως η διακοπή εργασιών, θα θεωρηθεί πως έγινε κατά την ημέρα υποβολής της δήλωσης.

Σε αυτήν την περίπτωση θα κληθούν να υποβάλουν όλες τις φορολογικές δηλώσεις και τους αναλογούντες φόρους και εισφορές για το ενδιάμεσο διάστημα.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που ασκούσε κάποιο επιτήδευμα έως το τέλος του 2011 και πλέον δεν το εξασκεί είτε γιατί έγινε μισθωτός είτε γιατί πλέον δεν έχει κάποιο εισόδημα, έχει μέχρι τις 30 Ιανουαρίου τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών.

Να διακόψει δηλαδή την άσκηση του επαγγέλματος δηλώνοντας ότι ουσιαστικά η διακοπή έγινε στο τέλος του 2011.

Εφόσον δεν το κάνει, τότε θα χάσει το δικαίωμα εκπρόθεσμης δήλωσης διακοπής εργασιών και θα είναι υποχρεωμένος να δηλώσει ότι η διακοπή των εργασιών γίνεται κατά την ημέρα υποβολής της σχετικής δήλωσης.

Σημειώνεται πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η διεκπεραίωση όλων των εκκρεμοτήτων για τις εκπρόθεσμες διακοπές είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και χρονοβόρα έχει ήδη παρατείνει τρεις φορές τη διαδικασία.