A- A+
ΤτΕ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2009 το μέσο επιτόκιο προθεσμίας
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2009, πριν την είσοδο στο μνημόνιο και τον αποκλεισμό της χώρας και των τραπεζών από τις αγορές, έχουν επιστρέψει τα προθεσμιακά επιτόκια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος υποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο στο 2,13%, χαμηλότερα κατά 15 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Σε σχέση με το τέλος του 2013, η πτώση που καταγράφεται φτάνει τις 69 μονάδες βάσης, με το μέσο μηνιαίο ρυθμό πτώσης να αγγίζει τις 9 μονάδες.

Επιτάχυνση πτώσης

Η ταχύτητα με την οποία αποκλιμακώνονται τα επιτόκια έχει αυξηθεί μετά το δεύτερο επιτυχημένο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος την περασμένη άνοιξη.

Σημειώνεται πάντως ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος είναι πλέον ...ανεπίκαιρα, καθώς μειώσεις επιτοκίων καταγράφηκαν και το Σεπτέμβριο.

Πλέον, η πλειονότητα των προθεσμιακών λογαριασμών διατίθεται με επιτόκια που δεν ξεπερνούν το 2%, κινούμενα μεταξύ 1,6% και 1,9%.

Αξιοσημίωτο είναι επίσης το γεγονός ότι πλέον δε παρατηρούνται διαφορές μεταξύ προθεσμιακών καταθέσεων διαφορετικής διάρκειας. Δηλαδή το επιτόκιο είναι το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο για διάρκεια 3, 6, 9 ή 12 μηνών.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε την προθεσμιακή κατάθεση με τη μεγαλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.