A- A+
Τη γλυτώνουν (;) οι ελληνικές τράπεζες με τα stress tests - Συμφωνία με ΕΚΤ
Τη ...γλυτώνουν οι ελληνικές τράπεζες στα πανευρωπαϊκά stress tests. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters έγινε δεκτό το αίτημά τους για το συνυπολογισμό των πλάνων αναδιάρθρωσης.

Το πρακτορείο μετέδωσε την Τρίτη το βράδυ ότι η Ελλάδα έπεισε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμπεριλάβει στο stress test τα φετινά πλάνα αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι πίεζαν την ΕΚΤ από τον Ιούλιο να κάνει πίσω σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό της, σύμφωνα με τον οποίο, το stress test θα εξέταζε τις επιπτώσεις των πλάνων αναδιάρθρωσης μόνο εάν είχαν συμφωνηθεί με την Κομισιόν έως το Δεκέμβριο του 2013.

Η υπόσχεση της ΕΚΤ

Σημειώνεται ότι τα τελευταία restructuring plans των ελληνικών τραπεζών έλαβαν το οk της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούνιο.

«Υποσχέθηκαν να ανακοινώσουν μια περίληψη του δυναμικού ισολογισμού (σ.σ. που θα περιλαμβάνει και τα πλάνα αναδιάρθρωσης) και να τον λάβουν υπόψη τους. Ενδέχεται να συνυπολογίσουν τον δυναμικό ισολογισμό όταν θα υπολογίζουν τις κεφαλαιακές ανάγκες», σημειώνουν οι πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου μετά τις ασκήσεις αντοχής.

Έτερος Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία και σημείωσε ότι και άλλες τράπεζες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε παρόμοια θέση, θα τύχουν της ίδιας αντιμετώπισης.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του stress test στις 26 Οκτωβρίου, λίγο πριν αναλάβει την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης (στις 4 Νοεμβρίου).