A- A+
Νέα στεγαστικά 500 εκατ. ευρώ και μείωση επιτοκίων κατά 1% σε 100.000 πελάτες από την Τρ. Πειραιώς
Στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων 500 εκατ. ευρώ θα προχωρήσει η Τρ. Πειραιώς το επόμενο 15μηνο. Μείωση επιτοκίων κατά 1% για 100.000 συνεπείς πελάτες.

Τις δράσεις του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς για την τόνωση της ανάπτυξης προανήγγειλε ο πρόεδρός της Μιχάλης Σάλλας σε ομιλία του στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Περιθώριο 3%

Όπως είπε, για την υποστήριξη του κατασκευαστικού κλάδου και την τόνωση της αγοράς ακινήτων, η Τράπεζα έχει εγκρίνει πρόγραμμα στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ για το επόμενο δεκαπεντάμηνο.

Ο λόγος γίνεται για δάνεια μέχρι 300 χιλ ευρώ με περιθώριο 3%, στα οποία θα χορηγείτε περίοδος χάριτος ενός έτους, ενώ για τα νέα ζευγάρια η περίοδος χάριτος θα είναι 2 χρόνια.

Επιπλέον, για την επιβράβευση 100.000 και πλέον πελατών, επαγγελματιών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών, με υπόλοιπα δανείων μέχρι 200 χιλ. ευρώ που είναι ενήμεροι η τράπεζα προχωρά από την 1 Νοεμβρίου σε μείωση όλων των περιθωρίων επιτοκίου κατά 1% (100 πόντους).

Νέες χορηγήσεις

Επιπλέον, εξετάζεται η δημιουργία ενός Ιδιωτικού Επενδυτικού Ταμείου – το πρώτο του είδους του στη χώρα – με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για το σκοπό αυτό η τράπεζα είναι σε επαφή με διεθνείς επενδυτικούς οίκους και ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2015. Το Ταμείο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα και υπολογίζεται να καλύψει με δανειοδότηση μέχρι 7 χρόνια τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια 200 περίπου μικρού και μεσαίου μεγέθους εταιρειών.

Τα χρήματα θα κατευθύνονται σε σχήματα με τζίρο €5 - €75 εκατ., με επικέντρωση στις δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις προστιθέμενης εγχώριας αξίας και υποκατάστασης εισαγωγών, τις επιχειρήσεις με καινοτόμα προϊόντα, ικανή διοίκηση και, ασφαλώς, ενδιαφέρον επιχειρηματικό σχέδιο.

Στήριξη ΜΜΕ

Δημιουργείται ένα δυναμικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους €700 εκατ. για το επόμενο 12μηνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

«Με το πρόγραμμα αυτό επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την προχρηματοδότηση των εξαγωγικών επιχειρήσεων και με προεξόφληση παραγγελιών σε ενήμερους πελάτες της Τράπεζας ή σε νέους πελάτες με επαρκή πιστοληπτική ικανότητα» τόνισε ο κ. Σάλλας.

Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος είναι προτεραιότητα η ενίσχυση του εξαγωγικού factoring με πρόσθετη χρηματοδότηση.

ΕΣΠΑ - ΕΤΕΑΝ

Παράλληλα, στον προϋπολογισμό της Τράπεζας του 2015, προβλέπεται να εκταμιευθεί ποσό ύψους €500 εκατ. για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ.

Τέλος, δημιουργείται Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, με γνώμονα τα διεθνή πρότυπα και με κύριο σκοπό την υποστήριξη επιχειρηματικών σχεδίων των οποίων η αποδοτικότητα να βασίζεται στην εκτεταμένη εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών, την υλοποίηση νέων ιδεών και τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.

«Στις σκέψεις μας είναι το κέντρο να παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη σε σχέδια που θα επιλέγονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: από την ένταξη τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, μέχρι την παροχή πιστώσεων ή την εξασφάλιση κεφαλαίων συμμετοχής» τόνισε ο κ. Σάλλας.

Στην επιτροπή για την αξιολόγηση και επιλογή των σχεδίων προβλέπουμε τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεγάλων Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων.