A- A+
Τα νέα επιτόκια προθεσμίας μετά τις πρόσφατες μειώσεις
Σε νέες συντονισμένες κινήσεις περικοπών στις προθεσμιακές καταθέσεις προχώρησαν οι περισσότερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Τα νέα επιτόκια.

Οι μειώσεις που εφάρμοσαν οι διοικήσεις των τραπεζών έφτασαν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις 45 μονάδες βάσης, ενώ «άθικτο» δεν έμεινε σχεδόν κανένα προϊόν.

Πρόκειται για τη δεύτερη συντονισμένη κίνηση περικοπής των αποδόσεων που εφαρμόζεται το τελευταίο δίμηνο, μετά τη μαζική μεταβολή που είχε καταγραφεί στις αρχές Αυγούστου.

To Moneyonline.gr είχε ήδη προϊδεάσει από την περασμένη Παρασκευή τους αναγνώστες του για την κίνηση αυτή, σε άρθρο με τίτλο ''Προάγγελος νέων περικοπών οι μειώσεις στα επιτόκια της προθεσμιακής «Alpha Νέα Εποχή»''.

Τα νέα επιτόκια

Σε προς τα κάτω αναπροσαρμογή των αποδόσεων την περασμένη Παρασκευή και σήμερα προχώρησαν οι Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank - Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Attica Bank και HSBC.

Μετά τις αλλαγές αυτές, η συντριπτική πλειονότητα των προθεσμιακών καταθέσεων προσφέρει ετησιοποιημένες αποδόσεις που δεν ξεπερνούν το 2%.

Επιπλέον, η καμπύλη των επιτοκίων στις περισσότερες τράπεζες είναι επίπεδη, δηλαδή δεδομένου του ποσού η απόδοση είναι η ίδια για όλες σχεδόν τις διάρκειες, από τον πρώτο μήνα έως και τον 12ο.

Τα χαρακτηριστικά

Πλέον, βασικοί προσδιοριστικοί παράγοντες των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας, πέραν του ποσού της κατάθεσης είναι τα ακόλουθα χαρακτηριστικά των προϊόντων:

α) Καταβολή των τόκων

Σε γενικές γραμμές τα προγράμματα που καταβάλουν τους τόκους στη λήξη της κατάθεσης προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με εκείνα που τους καταβάλουν προκαταβολικά ή ανά τακτά διαστήματα.

β) Μεταβαλλόμενα επιτόκια

Το επιτόκιο μπορεί να είναι σταθερό ή αυξανόμενο κατά τη διάρκεια της κατάθεσης. Συνήθως τα σταθερά επιτόκια είναι πιο χαμηλά από τα μέσα ετησιοποιημένα των προθεσμιακών καταθέσεων με μεταβαλλόμενο ανά περίοδο εκτοκισμού επιτόκιο.

Ωστόσο, για να εξασφαλιστεί το υψηλότερο τελικό επιτόκιο στα προϊόντα αυξανόμενης απόδοσης, θα πρέπει η κατάθεση να διατηρηθεί έως το τέλος και να μην προεξοφληθεί.

γ) Ευελιξίες

Δεν είναι λίγα τα προγράμματα που προσφέρουν ευελιξίες όπως η δυνατότητα αυξομείωσης του υπολοίπου της προθεσμιακής κατάθεσης κατά τη διάρκειά της χωρίς αλλαγές στο επιτόκιο ή η πρόωρη ολική εξόφληση επίσης χωρίς καμία ποινή.

Οι καταθέτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο περισσότερες ευελιξίες παρέχονται σε μία προθεσμιακή, τόσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιο.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε την προθεσμιακή κατάθεση με τη μεγαλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.

Διαβάστε επίσης

* Στο 1,5% τα επιτόκια προθεσμίας ως το α΄ τρίμηνο του 2015