A- A+
«Πλαστικό χρήμα»: Με κωδικό ασφαλείας όλες οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα από το 2013
Μόνο με την πληκτρολόγηση ενός κωδικού θα είναι εφικτή από το 2013 η διενέργεια συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στην Ελλάδα, καθώς θα εφαρμοστεί πλήρως η νέα τεχνολογία Chip & PIN.

Από το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η σταδιακή αντικατάσταση των πιστωτικών καρτών με νέες που διαθέτουν το τσιπ που υποστηρίζει τη σχετική τεχνολογία. Με την υποχρεωτική εισαγωγή του κωδικού για τη χρέωση της πιστωτικής κάρτας, αυξάνεται η ασφάλεια για τους κατόχους της, οι οποίοι ακόμη και αν πέσουν θύμα ληστείας δεν θα κινδυνεύουν, καθώς δε θα μπορεί να γίνει καμία συναλλαγή.

Παράγοντες της αγοράς εκτμούν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια έως και την πλήρη μετάπτωση στη νέα τεχνολογία. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η MasterCard σε συνεργασία με την FOCUS BARI στην ελληνική αγορά, 60% των Ελλήνων καταναλωτών αναμένουν σημαντική διευκόλυνση στις συναλλαγές τους από την εισαγωγή των νέων καρτών με τεχνολογία Chip & PIN.

Ωστόσο, έντονη εμφανίζεται και η ανάγκη τους για επαρκή ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο χρήσης των καρτών που θα υποστηρίζουν τη νέα τεχνολογία.

Εξοικείωση των καταναλωτών σχετικά με την χρήση PIN

Η ηλεκτρονική χρήση προσωπικών κωδικών (PIN) δείχνει να έχει ενσωματωθεί σε σημαντικό βαθμό στη ζωή των καταναλωτών. Επτά στους δέκα θεωρούν αρκετά εύκολη την χρήση PIN, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους απομνημόνευσης όπως την επιλογή συγκεκριμένων / λίγων κωδικών (76%) ή την σημείωση των κωδικών σε ενδεδειγμένα μέρη (20%).

Σύμφωνα με στοιχεία της MasterCard τα παραπάνω ευρήματα δικαιολογούνται δεδομένου του ότι οι Έλληνες είναι πλέον ιδιαίτερα εξοικειωμένοι με την χρήση PIN για ανάληψη μετρητών στα ATM αλλά και στα κινητά τους τηλέφωνα όπου γίνεται αντίστοιχη χρήση προσωπικών κωδικών.

Γνώση της νέας τεχνολογίας Chip & PIN

Η γνώση της νέας τεχνολογίας Chip & PIN είναι αρκετά περιορισμένη (32%), κάτι που θεωρείται αναμενόμενο μιας και η τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί ευρέως στην Ελληνική αγορά.

Πιο εξεικιωμένα φαίνονται να είναι άτομα μέσης ηλικίας (45-54 ετών) με ανώτερη εκπαίδευση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ως κυριότερη πηγή ενημέρωσης αναφέρεται ο κοινωνικός περίγυρος (φίλοι και συγγενείς) και η επαφή με το εξωτερικό.

Τέλος, από όσους γνωρίζουν την τεχνολογία Chip & PIN (32%), ένας στους τρεις (36%) την έχει ήδη χρησιμοποιήσει με πολύ θετικές εντυπώσεις. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (56%) είναι θετικά διακείμενοι, θεωρώντας ότι το Chip & PIN θα διευκολύνει τις συναλλαγές τους.

Για το 30% του κοινού που εκφράζει επιφυλάξεις αναφορικά με τη νέα τεχνολογία, Chip & PIN , ως κύριοι λόγοι προβληματισμού αναφέρονται η ασφάλεια και η δυσκολία της νέας διαδικασίας.