A- A+
Στο 1,5% τα επιτόκια προθεσμίας ως το α΄ τρίμηνο του 2015
Στο 1,50% θα υποχωρήσει το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών στο α΄ τρίμηνο του 2015, εκτιμά η διοίκηση της Alpha Bank, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της Citibank.

Σε συνάντηση που είχε η διοίκηση της Alpha Bank με αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι το κόστος άντλησης ρευστότητας μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων θα πέσει στα επίπεδα του 1,5% μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα.

Αυτή τη στιγμή οι αποδόσεις κινούνται κάτω από το 2% στις συστημικές τράπεζες, ενώ έχουν απομείνει κάποια προϊόντα με υψηλότερα επιτόκια στα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου εάν επαληθευτεί η παραπάνω εκτίμηση, τα επιτόκια θα πέσουν κατά τουλάχιστον 40 μονάδες βάσης το επόμενο εξάμηνο.

Οι δύο εκκρεμότητες

Η εκκρεμότητα των αποτελεσμάτων των stress tests, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν επιτρέπουν σε αυτή τη φάση θεαματικές κινήσεις.

Εάν υπάρξουν περικοπές πριν το τέλος Οκτωβρίου, δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20 μονάδες βάσης.

Μόλις ωστόσο ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τις δύο παραπάνω εκκρεμότητες, θα δοθεί η δυνατότητα στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να εναρμονίσουν την επιτοκιακή τους πολιτική με αυτή που ακολουθείται στις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Θετικό για τις τράπεζες είναι πάντως το γεγονός πως τα υπόλοιπα των καταθέσεων παρουσιάζουν μία ανοδική τάση, έχοντας συμπληρώσει τον περασμένο Ιούλιο πέντε συνεχείς ανοδικούς μήνες, διαμορφούμενα πάνω από τα 163 δισ. ευρώ.

Οι μειώσεις του 2014

Το γεγονός αυτό, μεταξύ άλλων, επέτρεψε στις τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος μειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε 2,28%, χαμηλότερα κατά 11 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο (2,82%) το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 έτος έχει υποχωρήσει κατά 54 μονάδες βάσης, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο (3,48%) νωρίτερα η πτώση φτάνει τις 120 μονάδες.

Σύγκριση επιτοκίων

Εάν επαληθευτούν οι παραπάνω προβλέψεις τα σημερινά επιτόκια αποτελούν ευκαιρία. Μπορείτε να βρείτε την προθεσμιακή κατάθεση με τη μεγαλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.