A- A+
Το ΣτΕ κλείνει τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές - Νέα απόφαση
Την αναστολή εφαρμογής του νόμου που επέτρεπε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε επτά περιοχές, προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ανώτατο δικαστήριο αναστέλλει την απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης (7.7.2014) που επιτρέπει πιλοτικά για ένα έτος την λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Οι επτά περιοχές στις οποίες επιτρεπόταν η κυριακάτικη λειτουργία σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις είναι οι εξής:

• Στην Περιφέρεια Αττικής το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένης της οδού Ερμού και της ευρύτερης περιοχής της Ομόνοιας, καθώς και η Ραφήνα, λόγω του ύπαρξης του λιμανιού.

• Στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου η Ρόδος, η Κως και η Ερμούπολη της Σύρου.

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή και η Χαλκιδική.

Η απόφαση

Ωστόσο, μετά την απόφαση του ΣτΕ, αναστέλλεται η εφαρμογή του νόμου περί πιλοτικής κυριακάτικης λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2014.

Τότε αναμένεται να έχει εκδοθεί απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι οι υπάλληλοι και οι έμποροι θα υποστούν ηθική βλάβη η οποία σχετίζεται με «το δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη».

Τουριστικές περιοχές

Η Ολομέλεια πάντως αναγνωρίζει ότι υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης και αναφέρει ως προς την ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού τουριστών και τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. (δηλαδή τουριστικές περιοχές).

Αυτό ισχύει υπό τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Οι επτά Κυριακές

Μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ για το τι μέλλει γενέσθαι με την κυριακάτικη λειτουργία, τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να ανοίγουν επτά Κυριακές του χρόνου.

1. Η πρώτη Κυριακή

I. Μετά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου

II. Μετά τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου

III. Του πρώτου δεκαημέρου του Μαΐου

IV. Του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου.

2. Οι δύο (2) Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων

3. Η Κυριακή των Βαΐων.