A- A+
Στο Νόμο Κατσέλη μπορούν να υπαχθούν δανειολήπτες του ΤΠΔ - Δικαστική απόφαση
Τη δυνατότητα να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του Νόμου Κατσέλη δίνει νέα δικαστική απόφαση στους 24.400 δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), με τιτλοποιημένες οφειλές.

Το ΤΠΔ έχει πουλήσει τα στεγαστικά τους δάνεια σε ξένες τράπεζες και funds και ως εκ τούτου δεν είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τη δικαστική διευθέτηση της οφειλής τους μέσω του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ωστόσο, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο ειρηνοδίκης Πειραιά Νικόλαος Κοντός ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση των δανείων τους.

Η υπόθεση

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγή 48χρονου ενστόλου συνταξιούχου του Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος τελικώς δικαιώθηκε και πλέον βάσει της προσωρινής διαταγής το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα πρέπει να μειώσει την δόση του δανείου στα 120 ευρώ από τα 530,20 ευρώ που παρακρατούσε μέχρι τώρα.

Ο ένστολος συνταξιούχος, με δύο παιδιά, είχε λάβει από το ΤΠΔ ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό δάνειο συνολικού ὐψους 90.000 ευρώ.

Το στεγαστικό αυτό δάνειο τιτλοποιἠθηκε το 2006 χωρίς εκείνος να ενημερωθεί ποτέ από το ΤΠ&Δ.

Με την οικονομική κρίση και την αισθητή μείωση της σύνταξης του ο δανειολήπτης δεν έχει πια τη δυνατότητα εκπλήρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων.

Ζήτησε «κούρεμα»

Έτσι, ζήτησε από το ΤΠΔ "κούρεμα", προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Το ΤΠΔ δεν ανταποκρίθηκε ούτε στην εξωδικαστική λύση και ο συνταξιούχος έκανε αίτηση υπαγωγής του στο «νόμο Κατσέλη» και το Ειρηνοδικείο Πειραιά αφού απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του ΤΠΔ εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ του συνταξιούχου.

Με την προσωρινή διαταγή υποχρεώνεται το ΤΠΔ να άρει πλήρως την παρακράτηση του ποσού των 530,20 ευρώ που έκανε από την σύνταξή του και υποχρεώνει παράλληλα τον ένστολο να καταβάλει μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα το ποσό των 120 ευρώ.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να αποτελέσει "πιλότο" και για άλλους "εγκλωβισμένους" καθώς αξίζει να σημειωθεί οτι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρνείται διακανονισμούς σε 24.400 δάνεια συνολικής αξίας 900 εκατ. ευρώ, που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι και τα οποία έχει τιτλοποιήσει.