A- A+
Τέλος τα υψηλά επιτόκια με χρήματα σε πρώτη ζήτηση – Οι 3 εξαιρέσεις
Σημαντική πτώση έχουν καταγράψει τους τελευταίους μήνες οι αποδόσεις των προϊόντων πρώτης ζήτησης, στο πλαίσιο της εφαρμογής περικοπών στα επιτόκια από τις διοικήσεις των τραπεζών.

Ο λόγος γίνεται για λογαριασμούς Ταμιευτηρίου και τρεχούμενους λογαριασμούς, οι οποίοι προσφέρουν άμεση ρευστότητα στους καταθέτες, καθώς δεν ενέχουν κανένα περιορισμό στις αναλήψεις.

Πολλά από τα προγράμματα των δύο κατηγοριών τη διετία 2011 – 2012 διατίθεντο με επιτόκια που θύμιζαν λογαριασμούς προθεσμίας, στην προσπάθεια των τραπεζών να διατηρήσουν ρευστότητα και να ανακόψουν τις εκροές.

Τι άλλαξε

Μετά τις συγχωνεύσεις τραπεζών και την εξομάλυνση των συνθηκών στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην, καθώς καταργήθηκαν πολλά προϊόντα ενώ σε όσα έμειναν οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών πρώτης ζήτησης έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, στο 0,29% από 0,48% στο απόγειο της κρίσης (στοιχεία Ιουλίου 2014).

Αντίστοιχα, το μέσο επιτόκιο των λογαριασμών Ταμιευτηρίου έχει πλέον πέσει στο 0,22% έναντι υψηλού στο 0,43% (πτώση σχεδόν 50%), ενώ στους τρεχούμενους λογαριασμούς η μέση απόδοση έχει διαμορφωθεί στο 0,65% από 0,95%.

Οι 3 εξαιρέσεις

Πλέον επιτόκιο πάνω από 1% ανεξάρτητα από το ύψος της κατάθεσης, προσφέρουν μόνο 3 καταθετικά προϊόντα.

Πρόκειται για τους εξής λογαριασμούς:

- Λογαριασμός Live. Διατίθεται από τον όμιλο Eurobank, τόσο μέσω του δικτύου της όσο και μέσω του δικτύου των καταστημάτων Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το επιτόκιο της κατάθεσης ανέρχεται σε 1,75% για ποσά από 3.000 ευρώ και άνω, ενώ οι τόκοι καταβάλλονται κάθε μήνα.

- Μεγάλο Ταμιευτήριο. Διατίθεται από τα καταστήματα με το σήμα της Eurobank.

Το επιτόκιο ανέρχεται σε 1,75% από το πρώτο ευρώ για ένα χρόνο από το άνοιγμα της κατάθεσης και στη συνέχεια για το ποσό που υπερβαίνει το μέσο υπόλοιπο του πρώτου χρόνου.

- Easy Pay. Διατίθεται από τη Citibank, η οποία προσφέρει επιτόκιο 2,50% για ποσά έως 10.000 ευρώ και 1% για το υπερβάλλον ποσό.

Προϋπόθεση για το άνοιγμα του λογαριασμού είναι η πληρωμή με πάγια εντολή 2 λογαριασμών ΔΕΚΟ, πχ. ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Καλό επιτόκιο προσφέρει και η κατάθεση της Τράπεζας Πειραιώς Winbankdirect, το οποίο φτάνει στο 0,90% χωρίς καμία προϋπόθεση, από το πρώτο ευρώ.

Εάν δε ο τρεχούμενος λογαριασμός τροφοδοτηθεί με τουλάχιστον 200 ευρώ μέσω εμβάσματος, τον επόμενο μήνα η απόδοση αυξάνεται στο 2%.